Πρόγονοι 1.000.000 ετών

 

Picture

Λίθινα εργαλεία που ανακαλύφθηκαν κάτω από ηφαιστειακή λάβα επιβεβαιώνουν ότι εκεί ζούσαν μικροσκοπικά όντα .Ήταν ξεκάθαρο έως τώρα για τους επιστήμονες ότι στο νησί Φλόρες της Ινδονησίας ζούσαν μικροσκοπικά ανθρωποειδή όντα, ενώ παράλληλα το είχαν εποικήσει και άλλα ανθρωπόμορφα πλάσματα.
Αυτό που ανακάλυψαν τώρα, αφού μελέτησαν νέα λίθινα εργαλεία που ανακαλύφθηκαν κάτω από στρώματα ηφαιστειακής τέφρας, είναι ότι η παρουσία των φυλών του Φλόρες χρονολογείται τουλάχιστον πριν από ένα εκατομμύριο χρόνια, δηλαδή 120.000 χρόνια νωρίτερα απ’ ό,τι υποστήριζαν έως τώρα. Σύμφωνα με την ομάδα επιστημόνων, τα νέα ευρήματα γεννούν μια νέα διάσταση στην κατανόηση της ιστορίας του Φλόρες.
Ο συγγραφέας Ανταμ Μπραμ είπε στο BBC ότι η τοποθεσία και οι συνθήκες συντήρησης των εργαλείων δηλώνουν ότι η κατοχή του νησιού από ανθρώπους είναι πιθανό να εκτείνεται στο παρελθόν. «Αυτό που είναι στ’ αλήθεια συναρπαστικό είναι ότι δεν έχουμε ιδέα πόσο καιρό βρίσκονταν τα ανθρωποειδή στο Φλόρες». Κρανία και οστά των ανθρωποειδών Χόμο Φλορεσιένσις, που παρομοιάζουν με χόμπιτ, εντοπίστηκαν πριν από πέντε χρόνια. Η ανακάλυψη των μικροσκοπικών λειψάνων προκάλεσε μεγάλη αίσθηση, γιατί φανέρωνε ότι ένας διαφορετικό είδος ανθρώπου συνυπήρχε παράλληλα με το είδος μας πριν από μόλις 18.000 χρόνια.Κάποιοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι αυτό το πλάσμα προήλθε από τον μεγαλύτερο σε μέγεθος Χόμο Ερέκτους, αλλά απομονώθηκε και έτσι με τον καιρό συρρικνώθηκε.
Κάποιοι άλλοι, όμως, διαφωνούν υποστηρίζοντας ότι το σχήμα των άκρων τους είναι πιο πρωτόγονο από αυτά του Ερέκτους. Πάντως οι επιστήμονες δεν μπορούν να αποφανθούν με βεβαιότητα για το ποιος χρησιμοποιούσε τα νέα εργαλεία που εντοπίστηκαν – περισσότερα από 40 εγχειρίδια που πιθανότητα χρησιμοποιούνταν, ανάμεσα σε άλλα, στο κόψιμο του κρέατος. Το μόνο συμπέρασμα που προς το παρόν καταλήγουν είναι ότι οι άνθρωποι ζούσαν παράλληλα με τα ζώα για τουλάχιστον 120.000 χρόνια.
Αν αποδειχτεί ότι ο Χόμο Φλορεσιένσις προήλθε από αρχαϊκά πλάσματα που άφησαν την Αφρική και μετανάστευσαν στην Ασία πριν από τον Χόμο Ερέκτους, τότε «τα ευρήματα θα ανοίξουν την πόρτα προς αυτήν την επίμαχη θεωρία».

Πηγές-BBC,ΕΘΝΟΣ

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s