29/5/1453 Η ΠΟΛΗ ΔΕΝ ΑΛΩΘΗΚΕ , ΠΑΡΑΔΟΘΗΚΕ … ΑΠΟ ΠΟΙΟΝ ΑΛΛΟΝ;;

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΠΡΟΔΟΣΙΑΣ …

“Σήμερα είναι αποδεκτό από όλους τους μελετητές ότι οι ιερωμένοι είναι αυτοί που άνοιξαν την κερκόπορτα και έβαλαν τους Τούρκους μέσα στην Κωνσταντινούπολη , την πιο οχυρωμένη πόλη του κόσμου, κυριολεκτικά απόρθητη .

Η Πόλη δεν θα έπεφτε ποτέ , αν οι καλόγεροι πολεμούσαν και δεν άνοιγαν την κερκόπορτα στους Τούρκους , όπως προέβλεπε η συμφωνία που είχαν κάνει.

Το χρονικό της προδοσίας περιγράφεται από τη ΘΕΟΔΩΡΑ ΦΡΑΝΤΖΗ , η οποία ήταν κόρη του χρονικογράφου της Άλωσης Γεωργίου Φραντζή , πρωτοβεστιάριου του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ , και σύζυγος του Γάλλου Εδουάρδου Ντε Ρυστόν , που ήταν ιππότης και στρατιωτικός σύμβουλος του Αυτοκράτορα . Το βιβλίο της Θεοδώρας Φραντζή βρίσκεται σε μετάφραση στην ΕΘΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ και περιγράφει όλες τις λεπτομέρειες της ΠΡΟΔΟΣΙΑΣ της Κωνσταντινούπολης από τους ιερωμένους…

Η επιτροπή που θα διαπραγματευόταν την ΠΑΡΑΔΟΣΗ της πόλης στο σουλτάνο ήταν εξαμελής και αποτελείτο από τον ιεροκύρηκα ΙΩΑΣΑΦ (Ιωσήφ) ΚΟΚΑ , το Μέγα Δούκα ΛΕΟΝΤΙΟ και άλλα τέσσερα άτομα.

Από τη μεριά των Τούρκων η επιτροπή είχε αρχηγό τον πασά της Ανδριανούπολης ΡΕΣΙΤ .

ΟΙ ΟΡΟΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΠΟΥ ΕΘΕΣΑΝ ΟΙ ΙΩΑΣΑΦ ΚΑΙ ΛΕΟΝΤΙΟΣ ΗΤΑΝ ΟΙ ΕΞΗΣ :

– Η Αγία Σοφία και οι δέκα κυριότερες εκκλησίες , καθώς και τα μοναστήρια με τις περιουσίες τους και τα εισοδήματά τους , να παραμείνουν στους ιερωμένους , όπως μέχρι τώρα ..

– Εγγύηση για τη ζωή και τις περιουσίες των ατόμων που περιέχονταν στον κατάλογο που έδωσαν.

– Οι Χριστιανοί ιερείς να μην αλλάξουν αμφίεση , να λατρεύουν το Θεό τους και να καβαλάνε άλογο ..

Στη δεύτερη συνάντηση που έγινε και πάλι μεταξύ των δύο συνωμοτικών ομάδων , οι Τούρκοι έφεραν τις απαντήσεις του σουλτάνου στις προτάσεις των ιερωμένων.

Έγιναν δεκτοί οι όροι από τους Τούρκους , πλην αυτού που αφορούσε την Αγία Σοφία και την ίππευση αλόγου από τους ιερείς.

Οι μόνοι που θα ιππεύουν άλογα θα είναι αυτοί που θα παρέδιδαν την Κωνσταντινούπολη …”

ΑΙΣΧΟΣ , ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΜΑΥΡΟΚΟΡΑΚΕΣ ΞΕΠΟΥΛΗΣΑΝ ΤΗΝ ΠΟΛΗ , ΚΑΙ ΟΠΟΤΕ ΤΟΥΣ ΔΩΘΕΙ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΘΑ ΞΕΠΟΥΛΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΚΟΜΑΤΙΑ ΤΗΣ ΙΕΡΗΣ ΓΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ….

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s