Η ψηφοφορία που έκανε την Αγγλική παγκόσμια γλώσσα

Είμαι σίγουρος ότι όποιος το κοίταξε, ήταν έτοιμος να μπει και να δει αυτή την περιβόητη ψηφοφορία που έκανε την Αγγλική γλώσσα να είναι η παγκόσμια, και τα Ελληνικά μας έχασαν για 1 μόνο ψήφο!
Ε, ελπίζω να μην περιμένετε να δείτε κάτι τέτοιο γιατί ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΠΟΤΕ.
Ναι καλά διαβάσατε. Ποτέ.
Θα ήθελα να θέσω ένα ερώτημα λοιπόν, καθώς και να απαντήσω στα δικά σας ύστερα από μπόλικο ψάξιμο.
1. Υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που λένε τέτοια πράγματα;
2. Γιατί το κάνουν αυτό και μου έρχονται μαθητούδια 8 χρονών και πάνω και με ρωτάνε;
3. Γιατί έρχονται και μαθητούδια 25 χρονών και πάνω και συνεχίζουν να με ρωτάνε για αυτή την ψηφοφορία;

Τα Αγγλικά είναι η επικρατέστερη γλώσσα για αρκετούς λόγους, είτε τυχαίους είτε όχι.
Για να δούμε μια παγκόσμια ιστορία και το πως καταλήξαμε στη σημερινή κατάσταση, δεν πρέπει να την κοιτάξουμε ούτε σαν να είναι η χώρα μας το κέντρο της Γης, ούτε χάνοντας παράλληλα και τις ιστορίες όλων των υπόλοιπων χωρών!

Ο αστικός αυτός μύθος υπάρχει και σε ένα σωρό άλλες χώρες, μεταξύ τους η Ρωσία, η Τουρκία και (ω ναι) ακόμα και η Γερμανία. Η φράση “μαθαίνεις Αγγλικά παιδάκι μου γιατί στην ψηφοφορία όλων των λαών τα Ελληνικά έχασαν για 1 ψήφο” είναι αυτή που δεσπόζει στην Ελλάδα. Και όταν τα παιδάκια ρωτάνε “και γιατί η δεύτερη γλώσσα είναι τα Γερμανικά και τα Γαλλικά;” δεν ξέρει κανείς τι να τους απαντήσει.
Θα φτάσω όμως και εκεί.

Ο λόγος που ξεκίνησα αυτό το μακρινάρι είναι γιατί μπούχτισα να το ακούω κάθε τρεις και λίγο από σκεπτόμενους ανθρώπους, αλλά και για να μπορείτε να μιλήσετε λίγο πιο εύκολα στα παιδιά σας, χωρίς να τα κάνετε να μισήσουν τα Αγγλικά.

Ξεκινάμε λοιπόν.
Όπως γνωρίζετε, τα Ελληνικά ήταν μια πολύ διαδεδομένη γλώσσα στη Βυζαντινή αυτοκρατορία για πολλά χρόνια. Αυτό που θα σας πω εγώ, είναι ότι επίσης διαδεδομένα ήταν και τα Αζτεκικα και τα Μαγιάνικα και όπως αλλιώς λέγονται αυτές οι γλώσσες στην τότε Αμερική, καθώς και τα Κινέζικα στην Κίνα. Παγκόσμια γλώσσα δεν υπήρχε. Υπήρχαν δίγλωσσοι άνθρωποι (οι οποίοι παρεμπίπτοντος, ήταν εκπληκτικά καλοπληρωμένοι και περιζήτητοι) εκείνες τις εποχές, αλλά δεν υπήρχε μία γλώσσα που να μιλιέται παγκόσμια. Εδώ δεν μιλιόντουσαν στην ίδια ήπειρο, θα μιλιούνται και παραέξω;

Φυσικά όσο υπήρχε το Βυζάντιο, υπήρχε και μια άλλη τεράστια σελίδα της ιστορίας πιο Βόρεια και Δυτικά. Και Ανατολικά. Και Νότια. Και παντού. Δεν ήταν το Βυζάντιο το κέντρο της Γης (όπως μαθαίνουμε στο σχολείο). Που να δείτε τι γινότανε εκείνη την εποχή στην Ασία….Οπότε έχετέ το και αυτό στο μυαλό σας.

Μετά την πτώση του Βυζαντίου, δεν θα ασχοληθούμε άλλο με την περιοχή εκεί γύρω στον Ελληνικό χώρο. Ας είμαστε ευγνώμονες που δεν μιλάμε Τούρκικα, κι ας αφήσουμε αυτή την πλευρά μέχρι τα 1800.

Θα συνεχίσω ψηλά, στο νησάκι της Αγγλίας, στη Γαλλία από κάτω, στη Γερμανία και την Ιταλία, και τέλος την Ισπανία.
Τι έκαναν αυτές οι χώρες; Εμπόριο. Τι είχαν; Καράβια που κινόντουσαν ΕΛΕΥΘΕΡΑ. Δεν είχαν να κρατούν υπό έλεγχο κανένα τεράστιο μέρος (βλέπε Τουρκία), ούτε καμία υπέρτατη διαμάχη. Υπήρχαν και πάντα θα υπάρχουν (το βλέπουμε από την Ιστορία άλλωστε) πόλεμοι, αλλά όχι τέτοιου είδους ώστε να σταματήσει κάθε εμπορικός δρόμος και κάθε εξερεύνηση.
Εκείνες τις περιόδους μάλιστα, μετά το 1400+ είχαμε και τις μεγάλες ανακαλύψεις: Αμερική, Αυστραλία, Εμπορικοί δρόμοι για Ασία, Αφρική.
Αυτές έγιναν όπως γνωρίζετε από Άγγλους, Γάλλους και Ισπανούς. Και αυτοί ήταν που αποίκισαν και στην Αμερική. Η Αμερική ήταν μια απέραντη έκταση που όλοι ήθελαν γιατί διατηρούσε εκτάσεις ακαλλιέργητες και ανεκμετάλλευτες, σε αντίθεση με τα τόσα χρόνια εκμετάλλευσης που τράβαγε η κεντρική Ευρώπη.
Οπότε φτάνουμε σε ένα σημείο, οι Άγγλοι να λένε “δεν υπάρχει μέρος που να δύει ο Ήλιος στη Βρετανική Αυτοκρατορία”, αφού όπου και να κοίταζε ο Ήλιας (Εκτός ίσως από τον Ειρηνικό ωκεανό Wink), υπήρχαν Άγγλοι άποικοι. Κι αυτό γιατί υπήρχαν καράβια. Και όπλα. Και εξερευνητές. Και εμπόριο. Και καράβια. Και εξερευνητές που πριν τουφεκίσουν τους χωρικούς φώναζαν “FOR THEE QUEEN OH DEAR” και έπιναν τσάι.

Όσο γινόντουσαν όλα αυτά, εμείς παίζαμε κλεφτοπόλεμο. Συνεχίζουμε.

Μετά από πολλές ανταλλαγές, εμπόριο και διαμάχες, καταλήγουμε στον 19ο καθοριστικό αιώνα. Η Αγγλία πιο διαδεδομένη από τους άλλους αντιπάλους. Η Βρετανική Αυτοκρατορία μεγάλη. Η κεντρική Αμερική, μεγάλο πλέον εμπορικό σταυροδρόμι, μιλάει Αγγλικά. Όπου εμπόριο=συναναστροφή με ανθρώπους. Και όπου συναναστροφή με ανθρώπους, υπάρχει και ανταλλαγή λέξεων.
Και έτσι λοιπόν έχουμε τα Αγγλικά. Και έτσι έχουμε τα Γερμανικά (Ευρώπη), τα Γαλλικά (Καναδάς, Ευρώπη) και τα Ισπανικά (Ευρώπη, Νότια Αμερική). Άποικοι ladies and gentlemen.
Και έτσι διαδόθηκαν όλες αυτές οι παρα πάνω γλώσσες.

Εξερευνήσεις. Εμπόριο. Πυρομαχικά. Αποικισμός.
Έτσι διαδίδονται οι γλώσσες. Δεν έκατσαν και ψηφίσανε και βγήκε top γλώσσα του 1920 τα Αγγλικά και της φόρεσαν κορδέλες και στεφάνι.

Τέλος, για να μη πεταχτεί κανείς έξυπνος και μου πει “και η Κίνα; η Ινδία;” . Δεν είχαν εμπόριο. Η Ιαπωνία και η Κίνα άνοιξαν τις πόρτες στον “έξω” κόσμο μετά το 1700. Και αφού δέχτηκαν τα μπαστούνια της φωτιάς, δέχτηκαν άθελά τους και τα Αγγλικά. Απλά έτυχε να φτάσουν οι Ευρωπαίοι πρώτοι στην Ανατολή και όχι οι Ασιάτες στη Δύση.
Και τώρα δεν προσπαθούν να κάνουν κάτι οι Κινέζοι για προφανείς λόγους (βλ. καθεστώς Κίνας- ακόμα θεωρητικά “κλεισμένοι” είναι, ασχέτως τα μέσα εκ των οποίων έγινε ο “εγκλωβισμός”…).

Πως προέκυψε ο μύθος: “Τι του λέω τώρα του Γιωργάκη που με ρωτάει γιατί μαθαίνει αγγλικά;”
Τι θα έπρεπε να πεις στο Γιωργάκη που είναι 5-10 χρονών: “Δυστυχώς Γιωργάκη, η κασέτα pokemon βγαίνει μόνο στα Αγγλικά…Δεν έχει εργοστάσιο η  Nintendo στην Ελλάδα. Αν θες να ευχαριστηθείς το παιχνίδι προσπάθησε λίγο” ή “αυτό το υπέροχο βιβλιαράκι με τις εικονίτσες το έγραψε άγγλος και δεν το μεταφράσανε. Αν θες να το διαβάσεις έλα να δούμε τις λεξούλες να το καταλάβεις).
Ή κάτι παρεμφερές. Το πιάσατε το νόημα.
Μετά τα 10, το παιδί έχει αρχίσει και μαθαίνει ιστορία. Έχει και κριτική σκέψη (παρά το γεγονός ότι κάποιοι γονείς δεν θέλουν να το πιστέψουν). Πείτε του την αλήθεια αν ξαναρωτήσει. Μη φτάσει το παιδί 25 και το πει πουθενά παραέξω  Grin

Έχω παρατηρήσει (αν και με μικρή βάση έρευνας), ότι σε όλα τα μικρούλια που έχω εκπαιδεύσει από μικρή ηλικία, πιο πολύ τα καθησύχαζε το γεγονός της κασέτας pokemon ή κάποιας ταινίας ή ενός όμορφου (αγγλικού) βιβλίου, παρά η απογοήτευση ότι πρέπει να μάθουν αγγλικά γιατί κάποιοι ηλίθιοι ψήφισαν και έχασαν τα Ελληνικά για 1 ψήφο και πρέπει τώρα να κάνουμε τη ζωή τους πιο δύσκολη….

Τέλος, απλά να σας πω ότι αγαπάω πάρα πολύ τη χώρα μου και τη Γλώσσα μου, αλλά η σωστή εκπαίδευση και όχι η κοροϊδία είναι αυτό που θα μας πάει μπροστά.
Ελπίζω να μην έθιξα κανέναν αλλά ήθελα να το βγάλω από πάνω μου αυτό το φορτίο ουφ  Cool

Επειδή τα έγραψα σχετικά γρήγορα (φεύγω για δουλειά) και κάποιος θέλει εξτρα πληροφορίες, δεν είναι κακό να κρατηθεί σε επίπεδα συζητήσεως αυτό, και να προσθέσουμε και καμιά ημερομηνία σε όλα αυτά. Αν τραβάει το θέμα, θα κάτσω να το ψάξω λίγο ακόμα για ακόμα πιο βαρβάτα γεγονότα!
Καλή συνέχεια σε όλους  Smiley

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s