Έρχεται «μαχαίρι» και στις αναπηρικές συντάξεις!

Βυθίζουν στην απελπισία 265.000 δικαιούχους.
Στη μέγγενη του μνημονιακού νόμου 3863 μπαίνουν από το 2015 όλες οι συντάξεις, ακόμη και οι αναπηρικές! Ανάλογα με το βαθμό αναπηρίας, οι συντάξεις θα μειώνονται κάτω από την οροφή των 500 – 600 ευρώ που είναι σήμερα, βυθίζοντας σε πραγματική απελπισία τους 265.000 δικαιούχους αρκετοί από τους οποίους δεν έχουν άλλη πηγή εισοδήματος.

Τη μείωση των αναπηρικών συντάξεων προβλέπει ο Νόμος Λοβέρδου (2010) και όπως σημειώσαμε η βασική σύνταξη θα μειώνεται ανάλογα με το ποσοστό αναπηρίας. Σήμερα, η μέση σύνταξη προ φόρων και κρατήσεων περίθαλψης, ανέρχεται μόλις στα 545 ευρώ για τις γυναίκες και στα 677 ευρώ για τους άνδρες. Ακόμα χειρότερη όμως προδιαγράφεται η κατάσταση για τους ασφαλισμένους με αναπηρική σύνταξη που δεν έχουν συμπληρώσει 15ετία καθώς οι αρμόδιες αρχές δεν έχουν ξεκαθαρίσει εάν οι δικαιούχοι αναπηρικής με λίγα χρόνια ασφάλισης θα λαμβάνουν το ποσοστό που αντιστοιχεί στα χρόνια ασφάλισης ή θα μένουν στη βασική σύνταξη.

Υπενθυμίζουμε πως η εφαρμογή του Νόμου Λοβέρδου θα αποτελέσει το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση της τριχοτόμησης της κατώτατης σύνταξης όπως απαιτεί η τρόικα.
Σύμφωνα με το σχεδιασμό η κατώτατη σύνταξη θα αντιστοιχεί σε προνοιακό επίδομα το οποίο θα ξεκινάει από τα 200 ευρώ (μέχρι 15 χρόνια) θα φθάνει τα 330 ευρώ στην ενδιάμεση κατηγορία και θα έχει “ταβάνι” τα σημερινά 480 ευρώ για 20 χρόνια δουλειάς.

Σε απόγνωση και οι ανασφάλιστοι

Ωστόσο οι μειώσεις ειδικά για τους χαμηλοσυνταξιούχους δεν σταματάνε εδώ, καθώς από το “μαχαίρι” στις αποδοχές δεν θα γλυτώσουν οι περίπου 30.000 ανασφάλιστοι υπερήλικες που σήμερα παίρνουν μηνιαία σύνταξη – επίδομα 360 ευρώ! Σύμφωνα με τον νέο νόμο το συνολικό ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημά τους δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 4.320 ευρώ ή στην περίπτωση εγγάμων το συνολικό ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα να μην υπερβαίνει τα 8.640 ευρώ, να έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας τους και να έχουν τουλάχιστον 20ετή παραμονή στην Ελλάδα.

Από την 1.1.2015 οι συντάξεις που θα καταβάλλουν τα ταμεία, βάσει του νέου διπλού τρόπου υπολογισμού, θα είναι μειωμένες σε σχέση με αυτές που θα λάμβανε ο δικαιούχος εάν συνταξιοδοτούνταν μόνο με τους όρους που ισχύουν σήμερα. Όσοι συνταξιοδοτούνται από την 1/1/2015 θα λαμβάνουν δύο τμήματα σύνταξης: Tο πρώτο θα υπολογίζεται για τον χρόνο ασφάλισης έως το 2010 σύμφωνα τις καταστατικές διατάξεις των Tαμείων και το αναλογικό τμήμα- για τον χρόνο ασφάλισης από την 1/1/2011, με βάση τις ασφαλιστικές εισφορές που έχουν καταβληθεί, χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης καθώς και αναλογία της βασικής εγγυημένης από το κράτος σύνταξης.

Απίστευτο: Βάζουν… χέρι στις μελλοντικές συντάξεις

ετοιμος να σπάσει είναι και ο τελευταίος μεγάλος διαθέσιμος «κουμπαράς» του ασφαλιστικού-συνταξιοδοτικού συστήματος της χώρας, το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ), προκειμένου να πληρωθούν οι συντάξεις το 2015, αντί εκείνων του… 2019, όπως προβλέπει ο «ιδρυτικός» νόμος του εν λόγω φορέα. Στον ΑΚΑΓΕ συσσωρεύονται οι εισφορές αλληλεγγύης που κρατούνται από τις κύριες και επικουρικές συντάξεις για να καλυφθούν ανάγκες του ασφαλιστικού συστήματος… έπειτα από πέντε χρόνια.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιάννης Βρούτσης, μετά τις επίμονες εισηγήσεις αρμοδίων υπηρεσιακών παραγόντων να αλλάξει άμεσα τον νόμο 3655/2008 (θεσμοθετήθηκε επί υπουργίας Δημήτρη Σιούφα) που διέπει το ΑΚΑΓΕ, αντιμετωπίζει ως εναλλακτική διέξοδο το ενδεχόμενο να αναχαιτίσει με τα λεφτά του Ταμείου την πίεση της τρόικας για άμεσες περικοπές στις κύριες συντάξεις το επόμενο έτος.

Κάτι τέτοιο «κάθε άλλο παρά έχει –προς το παρόν– αποκλειστεί», σύμφωνα με στενούς συνεργάτες του κ. Βρούτση, βλέποντας την πορεία των εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές στο τέλος του 2014 και, πιθανότατα, μέχρι το α΄ τρίμηνο του 2015 να ξεφεύγουν εντελώς από τις αρχικές εκτιμήσεις. Συγκεκριμένα, οι ασφαλιστικές εισφορές μειώθηκαν το 10μηνο του 2014 κατά 2,3%, έναντι πρόβλεψης για μείωσης 1% καθ΄ όλο το 2014, αλλά και την απρόβλεπτη αύξηση των συνταξιοδοτικών δαπανών.

Τι συγκεκριμένα ζητούν υπηρεσιακοί παράγοντες από τον κ. Βρούτση, βλέποντας αυτή την κατάσταση στα ασφαλιστικά ταμεία; Να επιτρέψει τη μερική (από τους πόρους του ΑΚΑΓΕ που προέρχονται από τις εισφορές στις συντάξεις) ή ακόμα και ολική χρήση των αποθεματικών (και από τους πόρους του ΑΚΑΓΕ που προέρχονται από την εισφορά στο ΦΠΑ), ύψους 3,1 δις ευρώ, που έχουν συγκεντρωθεί από εισφορές επί του ΦΠΑ και επί των υψηλών συντάξεων, για να κλείσουν οι «τρύπες» στους προϋπολογισμούς των Ταμείων κύριας και επικουρικής ασφάλισης το 2015-2016 και να μην «περιμένει» το διάδοχό του το 2019 για να ανοίξει τον εν λόγω «κουμπαρά» και να πληρώσει τις τότε συντάξεις.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s