Πώς θα καταλάβετε αν κάποιος σας απατά

Σας έχει τύχει ποτέ να παρακολουθείτε ένα ζευγάρι και να σκεφτείτε ότι κάτι πηγαίνει στραβά και πως έχετε μια περίεργη αίσθηση ότι κάποιος από τους δύο απατά τον άλλο;

Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα, το ένστικτό σας ίσως δεν κάνει λάθος, αλλά, αντίθετα, για κάποιο λόγο πέφτει μέσα.

«Οι άνθρωποι κάνουν εξαιρετικά ακριβείς κρίσεις για τους άλλους, σε μια ποικιλία καταστάσεων, μετά από μια μικρή παρατήρηση της συμπεριφοράς τους», αναφέρει μια έρευνα, της οποίας ηγήθηκε ο καθηγητής Ψυχολογίας του πανεπιστημίου Brigham Young, Nathaniel Lambert, και η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Personal Relationships».
Στο πλαίσιο της μελέτης αυτής, οι ερευνητές παρέχουν αποδεικτικά στοιχεία που δείχνουν ότι η ικανότητα αυτή των ανθρώπων-παρατηρητών εκτείνεται και πέρα από την ανίχνευση της απιστίας.

Ο Lambert και οι συνεργάτες του περιγράφουν δύο έρευνες, στη μία από τις οποίες συμμετείχαν 51 φοιτητές (35 γυναίκες και 16 άντρες), οι οποίοι είχαν μια σοβαρή σχέση.

Ένα μέλος από κάθε ζευγάρι συμπλήρωσε ένα ερωτηματολόγιο γύρω από τη σχέση του, συμπεριλαμβανομένου του αν είχε υπάρξει ποτέ συναισθηματικά ή σωματικά άπιστος/η.

«Στη συνέχεια, ζητήθηκε από τα ζευγάρια να ολοκληρώσουν μια εργασία ζωγραφικής, κατά την οποία ένας από τους δύο είχε κλειστά τα μάτια και ο άλλος έδινε οδηγίες ως προς το τι να ζωγραφίσει ο πρώτος», αναφέρουν οι ερευνητές.

Οι ασκήσεις αυτές βιντεοσκοπήθηκαν (βίντεο διάρκειας 3-5 λεπτών) και παρουσιάστηκαν σε έξι αμερόληπτους συμμετέχοντες, οι οποίοι απάντησαν σε ερωτήσεις, όπως: «Πόσο πιθανό είναι αυτό το άτομο να έχει φλερτάρει ή και προχωρήσει περισσότερο με κάποιον άλλον, πέραν του/της συντρόφου του;» και «Πόσο πιθανό πιστεύεις ότι είναι αυτό το άτομο να είχε σeξουαλικές συνευρέσεις με κάποιον άλλον, πέρα από τον/τη σύντροφό του;».

Στο πλαίσιο της δεύτερης έρευνας, στην οποία συμμετείχαν 43 συμμετέχοντες, οι παρατηρητές έκριναν πόσο αφοσιωμένα και αξιόπιστα έδειχναν τα μέλη κάθε ζευγαριού.

Όπως και στο πρώτο πείραμα, οι κριτές αναγνώρισαν σε σημαντικό βαθμό (πέρα από το όριο της τύχης) τους άπιστους και η κρίση τους συνδεόταν στενά με την αντίληψή τους για τη δέσμευση και την αξιοπιστία.

Φαίνεται ότι οι κριτές έπιασαν ορισμένες λεκτικές ή οπτικές ενδείξεις, οι οποίες φανέρωναν κάποια ασάφεια ή/και έλλειψη αξιοπιστίας. «Προσωπικά εξεπλάγην από το πόσα μπορεί να συμπεράνει κανείς για άλλους ανθρώπους, απλά παρατηρώντας ένα ολιγόλεπτης διάρκειας βίντεο», ανέφερε ο Lambert.

«Αρχικά, δεν μπορούσα να πιστέψω πόσο συνεπείς ήταν οι παρατηρητές μεταξύ τους, κάτι που φάνηκε στις ανεξάρτητες αξιολογήσεις τους, ως προς το ποιος θεωρούσαν ότι εξαπατούσε το σύντροφό του. Δεύτερον, εξεπλάγην από το πόσο συχνά είχαν δίκιο για το σημάδι που τους οδηγούσε στο συμπέρασμά τους», προσέθεσε ο ίδιος.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Business Insider, ο Lambert και οι συνεργάτες του σημειώνουν ότι η ικανότητα να εντοπίσει κανείς την απιστία έχει νόημα από εξελικτικής απόψεως, δεδομένων των αρνητικών συνεπειών της απιστίας.

Αν λοιπόν οι φίλοι σας πιστεύουν ότι κάτι τρέχει με τον/τη σύντροφό σας, ίσως θα έπρεπε να ακούσετε τι έχουν να σας πουν.

Ίσως οι τυχαίες παρατηρήσεις τους να σας αποκαλύψουν όσα δεν μπορείτε να δείτε εσείς με τα δικά σας μάτια.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s