Τις εκλογικές συμμαχίες ετοιμάζει ο ΣΥΡΙΖΑ

Δύο μέρες πριν από την πρώτη προεδρική ψηφοφορία, στην Κουμουνδούρου θεωρούν απίθανο η κυβέρνηση να ξεπεράσει το «ψυχολογικό» όριο των 170 ψήφων. Οι γέφυρες επικοινωνίας με άλλους αντιμνημονιακούς πολιτικούς χώρους αποτελεί προτεραιότητα με τον Αλέξη Τσίπρα να δίνει το σύνθημα από τη Λάρισα

Πρώτο μέλημα αποτελεί πλέον για το ΣΥΡΙΖΑ η επισφράγιση των συμμαχιών, καθώς ήδη αρχίζουν και βλέπουν την επόμενη ημέρα από την προεδρική εκλογή.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Αλέξης Τσίπρας από την Θεσσαλική πρωτεύουσα, προχωρώντας ένα βήμα, έκανε λόγο για προσκλητήριο συμπαράταξης μιας εκλογικής συμμαχίας. Για πολλούς το μήνυμα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ είχε αποδέκτες όχι μόνο τους ανεξάρτητους βουλευτές, αλλά και την ΔΗΜΑΡ.

Μπορεί Κουμουνδούρου και Αγίου Κωνσταντίνου να διευκρινίζουν πως δεν υπάρχει καμία οριστική συμφωνία και ο Φώτης Κουβέλης να επισημαίνει σε συνέντευξή του στη Real News πως «η πολιτική και οργανωτική αυτοτέλεια της ΔΗΜΑΡ είναι αδιαπραγμάτευτη», όμως οι εξελίξεις δεν αποκλείεται να οδηγήσουν τις ηγεσίες των δυο κομμάτων σε πιο γρήγορες αποφάσεις.

Όσο περνούν οι ημέρες, άλλωστε η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Φώτη Κουβέλη φαίνεται να έρχεται πιο κοντά, με καλά πληροφορημένες πηγές να μην αποκλείουν να πραγματοποιηθεί πριν το τέλος των προεδρικών ψηφοφοριών.

Όσον αφορά την αριθμητική της Βουλής, η υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα φαίνεται να έχει «δέσει», πέραν της πλειοψηφίας των 155, ακόμα επτά βουλευτές. Αδιευκρίνιστοι παραμένουν οι ψήφοι  5-6 βουλευτών.

Αντικείμενο συζήτησης αυτή την εβδομάδα θα αποτελέσει και το κλείσιμο της ψαλίδας μεταξύ Ν.Δ και ΣΥΡΙΖΑ, παρά το σταθερό προβάδισμα του κόμματος  της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Για την Καπα Research και το ΒΗΜΑ η διαφορά των δυο κομμάτων έπεσε στο 2,8% από 3,6% που ήταν ένα μήνα πριν, ενώ για την Alco και το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ από 4,8% η διαφορά μειώθηκε στο 3,6%.

Τα ερωτηματικά που υπάρχουν για την επόμενη ημέρα ή οι δηλώσεις και τα δημοσιεύματα από το εξωτερικό πιέζουν τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ;

Στην Κουμουνδούρου, πάντως δείχνουν να μην ανησυχούν με κορυφαία στελέχη να τονίζουν πως δεν απηχεί το σύνολο των δημοσκοπήσεων και ότι είναι μια εικόνα επίπλαστη. «Εμείς προσλαμβάνουμε ένα πείσμα από την κοινωνία, μια δυναμική και ενθάρρυνση να συνεχίσουμε», τόνιζε στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα.

Όλα τα νέα δεδομένα αναμένεται να τεθούν στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας που θα γίνει την  Τρίτη, ενώ την Τετάρτη, λίγες ώρες πριν την πρώτη ψηφοφορία, αναμένεται να συνεδριάσει και η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s