Ποιοι μισθοί και πόσο μειώνονται στο Δημόσιο – Προσλήψεις μόνο πτυχιούχων με το σταγονόμετρο.

– Κόβονται οι μισθοί 70.000 υπαλλήλων, πρώτοι χάνουν χρήματα οι εργαζόμενοι στο υπουργείο Οικονομικών
– Ως και 700 ευρώ τα επιπλέον χρήματα που παίρνουν ειδικές κατηγορίες υπαλλήλων
– Τέλος και τα “έξτρα” για υπαλλήλους ΔΕΚΟ και Νομικών Προσώπων
– Μόνο με πτυχίο οι προσλήψεις μονίμων στο Δημόσιο

Οι μειώσεις έρχονται. Το μέτρο δεν είναι προς συζήτηση. Πρόκειται για απόφαση που έχει ληφθεί και στην τρέχουσα διαπραγμάτευση απλά συζητείται το πότε θα εφαρμοστεί το μέτρο.

Η πρώτη ουσιαστική μισθολογική μείωση αφορά στο 13% των δημοσίων υπαλλήλων που λαμβάνουν την προσωπική διαφορά. Πρόκειται για περίπου 70.000 υπάλληλους που λαμβάνουν επιπλέον αμοιβές ως και 691 ευρώ ως αντιστάθμισμα των μειώσεων που έγιναν στο δημόσιο τα τελευταία έτη.

Οι πρώτοι που θα χάσουν χρήματα θα είναι οι περίπου 15.000 εργαζόμενοι του υπουργείου Οικονομικών τον ερχόμενο Ιούλιο.

Οι μειώσεις που θα υποστούν στις μηνιαίες αποδοχές τους οι εργαζόμενοι αυτοί θα είναι μεγάλες καθώς αν και προβλέπεται ένα πριμ παραγωγικότητας ώστε να μην καταργηθεί πλήρως το επιπλέον ποσό που λαμβάνουν αυτό το πριμ ίσως δεν φτάνει ούτε στο 50% της προσωπικής διαφοράς.
Εκτός από τους εργαζόμενους στο υπουργείο Οικονομικών προσωπική διαφορά παίρνουν και οι εργαζόμενοι στο Ελεγκτικό Συνέδριο, το υπουργείο Ανάπτυξης, καθώς και όσοι είναι υπάλληλοι της ΕΛΣΤΑΤ.

Μειώσεις ωστόσο έρχονται και για τους εργαζόμενους σε ΔΕΚΟ και Νομικά Πρόσωπα του Δημοσίου που λαμβάνουν εξτρά αμοιβές όπως αυτές για τη συμμετοχή στα διοικητικά συμβούλια, ενώ αρκετά σημαντική διαφορά θα υπάρξει στους μισθούς όσων δικαιούνται και λαμβάνουν επιπλέον χρήματα για οδοιπορικά, εκτός έδρας και υπερωρίες.

Πέρα από τους υπαλλήλους που ήδη εργάζονται στο Δημόσιο έρχονται αλλαγές από την 1η Ιανουαρίου του 2014 και για όσους θα προσληφθούν από εδώ και πέρα.

Ουσιαστικά οι νεοπροσλαμβανόμενοι στο δημόσιο δεν θα είναι καν μόνιμοι για δύο έτη, αλλά υπό δοκιμή, ενώ για το διάστημα αυτό θα λαμβάνουν μισθούς από 684 ευρώ και όχι 780 ευρώ που προβλέπονται για τους υπόλοιπους. Για όσους υπηρετούν μακριά από τον τόπο κατοικίας τους ως αντιστάθμισμα στη μισθολογική αυτή μείωση θα προβλέπεται επιδότηση ενοικίου.

Ταυτόχρονα πλην των προσλήψεων εκπαιδευτικών, αλλά και ανδρών και γυναικών στα σώματα ασφαλείας ουσιαστικά το δημόσιο δεν θα προσλαμβάνει παρά μόνο πτυχιούχους οι οποίοι θα προσλαμβάνονται αποκλειστικά και μόνο μέσω ΑΣΕΠ.

newsit

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s