Τορπίλη κυβέρνησης στον τουρισμό: δίνει στην Τρόικα αύξηση ΦΠΑ 4% στα ξενοδοχεία!

Ως το… πιο ανώδυνο μέτρο χαρακτηρίζουν κύκλοι της κυβέρνησης, σύμφωνα με ιστοσελίδες, την αύξηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ στις διανυκτερεύσεις ξενοδοχείων την ώρα που ο τουριστικός κλάδος διαμαρτύρεται και φωνάζει.

«Το ΦΠΑ στα ξενοδοχεία είναι το πιο ανώδυνο μέτρο» σχολίαζαν πηγές της κυβέρνησης, σύμφωνα με την ιστοσελίδα iefimerida.gr.
Το email που στάλθηκε στην Τρόικα τα ξημερώματα της Κυριακής, παραδίδει (μεταξύ άλλων) τον ανταγωνιστικό ως προς τις άλλες μεσογειακές τουριστικές περιοχές συντελεστή, ως βορρά στους εκβιασμούς των δανειστών, μαζί με αυστηροποίηση των όρων χορήγησης του ΕΚΑΣ, κάτι το οποίο σημαίνει πως δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχων θα δουν τις αποδοχές τους να συρρικνώνονται δραματικά…

Όλα τα μέτρα

Το e-mail στην τρόικα περιλαμβάνει τις εξής προτάσεις:
• Αύξηση του ΦΠΑ στον τουρισμό από το 6,5% στο 10%. Η τρόικα είχε ζητήσει να φτάσει το 13%
• Κατάργηση των συντάξεων πριν από τα 62 αλλά από το 2019, με τρία χρόνια μεταβατική περίοδο. Η τρόικα ζητούσε να ισχύσει το μέτρο από το 2015. Στο ασφαλιστικό προβλέπεται επίσης η αύξηση των ενσήμων από τα 4.500 στα 6.500 για να πάρει ένας εργαζόμενος την κατώτερη σύνταξη και η διοικητική ενοποίηση των ταμείων
• «Πάγωμα» των συντάξεων για τη διετία 2016-2017
• Αύξηση στα 20 χρόνια των ελάχιστων ετών ασφάλισης αλλά μόνο για όσους γεννήθηκαν από το 1975 και μετά
• Αυστηρότερα κριτήρια για το ΕΚΑΣ
• Νέοι μισθοί στο Δημόσιο από το 2015. Αφορά μόνο τους νεοπροσλαμβανόμενους
• Κατάργηση της “προσωπικής διαφοράς” από τον Ιούλιο του 2015 (επίδομα που αφορά κυρίως τους υπαλλήλους του ΥΠΟΙΚ). Κόβονται επίσης οδοιπορικά, υπερωρίες και εκτός έδρας.


ΣΕΤΕ: Εκτελούν την ανταγωνιστικότητα!

Πάντως, από προχθές οπότε και είχε διαρρεύσει ότι η κυβέρνηση θα αυξήσει το ΦΠΑ στον τουρισμό, η πρώτη αντίδραση των συλλογικών οργάνων των ξενοδόχων ήταν οργισμένη: ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης δήλωσε ότι «ως χώρα οδηγούμαστε σε βέβαιη οικονομική αυτοκτονία», ενώ τόνισε με νόημα ότι «η εκτίναξη των τουριστικών αφίξεων το 2013 και 2014 δεν άρεσε σε πολλούς στην ΕΕ. Αύξηση ΦΠΑ σημαίνει βέβαιη πτώση δική μας και αύξηση δική τους. Ακούγεται ότι η αύξηση του ΦΠΑ θα επιβαρύνει τα ξενοδοχεία, όχι την κοινωνία. Εάν δεν έρθουν 3-4 εκατ. τουρίστες δεν θα επιβαρυνθεί η κοινωνία;» αναφέρει στη δήλωσή του ο κ. Ανδρεάδης.
«Αύξηση συντελεστών ΦΠΑ, με συμβόλαια κλεισμένα και εν μέσω κρατήσεων=”εκτέλεση” ανταγωνιστικότητας. Ποιον και σε τι εξυπηρετεί τελικά;» δηλώνει σε ανακοίνωσή του ο ΣΕΤΕ.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s