Καταρρέει το ΙΚΑ, SOS για τις συντάξεις!

Κραυγή αγωνίας βγάζει το ΙΚΑ, ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία έκδοσης της εφαρμοστικής εγκυκλίου με την …

οποία θα ξεκινήσει η υποβολή αιτήσεων για ένταξη στη νέα ρύθμιση των 72 έως 100 δόσεων για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία, για να μην κινδυνεύσει η καταβολή των συντάξεων έως το τέλος του έτους. Ενδεικτικό της οριακής κατάστασης είναι ότι, έως τον Οκτώβριο, το ΙΚΑ έχει αξιοποιήσει το 81,83% της ετήσιας κρατικής επιχορήγησης, την ώρα που έχει λαμβάνειν ακόμα 703.341.505 ευρώ από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, για να καλύψει τις ανάγκες σε μισθούς και συντάξεις το τελευταίο δίμηνο του τρέχοντος έτους, ενώ μόνο η δαπάνη για να καταβληθούν όλες οι συντάξεις, ξεπερνά τα 850.000.000 ευρώ σε μηνιαία βάση.

Αρμόδια στελέχη του Ιδρύματος διαπιστώνουν σοβαρή υστέρηση στα έσοδα του τρέχοντος μηνός Νοεμβρίου. Αιτία, το γεγονός ότι έχουν «παγώσει» οι καταβολές των μηνιαίων δόσεων από πάρα πολλούς οφειλέτες οι οποίοι είχαν ενταχθεί στη ρύθμιση της Νέας Αρχής.

Αναμονή

Ολοι βρίσκονται στην αναμονή για να δουν τις λεπτομέρειες της νέας ρύθμισης και να αποφασίσουν αν θα παραμείνουν στην παλιά με τις 31 δόσεις, αλλά και τις εκπτώσεις στις προσαυξήσεις ή αν θα προτιμήσουν την καινούργια των 72 δόσεων που, για χρέη έως 15.000 ευρώ, φτάνει τις 100 δόσεις. Ας σημειωθεί ότι οι οφειλές προς το μεγαλύτερο ασφαλιστικό ταμείο της χώρας αγγίζουν τα 8,5 δισ. ευρώ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το πρόβλημα ρευστότητας έχει αρχίσει να φαίνεται από τον Οκτώβριο. Το ΙΚΑ έχει αναγκαστεί να χρησιμοποιήσει, έως τις 31/10/2014, το 81,83% της συνολικής ετήσιας κρατικής επιχορήγησης, που αντιστοιχεί σε 3,167 δισ. ευρώ, από 3,87 δισ. ευρώ συνολικά. Μάλιστα, στο συνολικό ποσό έχουν προστεθεί και 127.000.000 ευρώ, καθώς έγινε αύξηση της κρατικής επιχορήγησης τον περασμένο Αύγουστο, γεγονός που δείχνει ότι η αρχική κρατική επιχορήγηση δεν αρκεί για να καλύψει το σύνολο του έτους.

Στην ίδια εφαρμοστική εγκύκλιο αναμένεται να υπάρχει και άλλη, ειδική διάταξη, για όσους έχουν χρέη άνω του 1.000.000 ευρώ ο καθένας, καθώς η ρύθμιση των 72-100 δόσεων λαμβάνει πρόνοια για οφειλέτες που χρωστούν μέχρι 1.000.000 ευρώ. Το υπερβάλλον ποσό -δηλαδή, εάν κάποιος χρωστά 1.300.000 ευρώ, οι 300.000 ευρώ- θα εντάσσεται στη ρύθμιση της Νέας Αρχής, που σήμερα προβλέπει 31 δόσεις.
Σύμφωνα με το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), υπάρχουν 833 περιπτώσεις οφειλετών που χρωστούν ποσά μεγαλύτερα του 1.000.000 ευρώ, με συνολικό ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο 2,9 δισ. ευρώ.

Καθ’οδόν η εγύκλιος

Την πεποίθησή του ότι η εφαρμοστική εγκύκλιος για τη νέα ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία θα είναι έτοιμη έως την ερχόμενη Δευτέρα εξέφρασε στη Βουλή ο υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση της βουλευτού της Ν.Δ. Φεβρωνίας Πατριανάκου, ο κ. Κεγκέρογλου επεσήμανε ότι οι ασφαλισμένοι που έχουν χρέη στα Ταμεία πρέπει άμεσα να ενταχθούν στη ρύθμιση, υποβάλλοντας τη νέα αίτηση αφού πληρώσουν και τις τρέχουσες οφειλές. Η κυρία Πατριανάκου από την πλευρά της αναφέρθηκε σε ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ με χρέη άνω των 20.000 ευρώ, αλλά και των υπόλοιπων Ταμείων με οφειλές άνω των 15.000 ευρώ, οι οποίοι δεν μπορούν να βγουν στη σύνταξη εάν πρώτα δεν εξοφλήσουν εφάπαξ τα ποσά που υπερβαίνουν τα παραπάνω όρια.

[www.dimokratianews.gr]

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s