Δεν θα πιστέψετε ποιος λαός βγάζει το καλύτερο ουίσκι στον κόσμο

Περασμένα μεγαλεία για τους Σκωτσέζους

Η Βίβλος του Ουίσκι (Whisky’s Bible) από τον Jim Murray αποτελεί τον παγκόσμιο οδηγό για τα κορυφαία ουίσκι και κάθε χρόνο ο Βρετανός δημοσιογράφος βγάζει το δικό του πόρισμα για τη συγκεκριμένη κατηγορία ποτών.

Φέτος λοιπόν, το βραβείο για το κορυφαίο single malt παγκοσμίως παίρνει το γιαπωνέζικο αποστακτήριο Yamazaki, με σκορ 97,5 στα 100, με τον Murray να επιβραβεύει μεταξύ άλλων την «τόλμη που φέρνει στη μύτη» όποιου το δοκιμάσει και το «ελαφρύ, παιχνιδιάρικο κάψιμο» που αφήνει στον ουρανίσκο.

Το αξιοπερίεργο όμως, δεν είναι το πώς κατάφερε ένα ιαπωνικό ουίσκι, που παράγεται από το 1923, να σκαρφαλώσει στην κορυφή. Απορία προκαλεί το πώς κατάφερε η τεράστια βιομηχανία της Σκωτίας να μην έχει ούτε έναν εκπρόσωπο στους πρώτους πέντε! Κι όλα αυτά, παρά το γεγονός πως το Old Pulteney’s 21 και το Glenmorangie Ealanta αναδείχθηκαν νικητές το 2012 και το 2014 αντίστοιχα. Για τον Murray, τέτοια«επιδρομή από υψηλής ποιότητας παραγωγούς της Ανατολής θα πρέπει να αποτελέσει καμπανάκι για όλους τους Βρετανούς παραγωγούς.

Πάντα σύμφωνα με τον Βρετανό, που θεωρείται αυθεντία στο ουίσκι, το Yamazaki έχει χαρακτηριστικά που αυτήν τη στιγμή κανείς άλλος στη Βρετανία δεν μπορεί να πλησιάσει. Παράλληλα, κατηγορεί τα βρετανικά αποστακτήρια πως έχουν στρέψει την προσοχή τους αλλού και όχι στην υψηλής ποιότητας παραγωγή.

Υπάρχει ένα ποίημα του Σκωτσέζου ποιητή Robbie Burns, του 1785, ονόματι «Scotch Drink» (σκωτσέζικο ποτό), που αποκαλεί το ουίσκι της πατρίδας του ως «το αίμα της δυνατής καρδιάς». Αυτό δίνει την ευκαιρία στον Murray να κατηγορήσει του Σκωτσέζους για έλλειψη καινοτομίας: «Πού είναι τα περίπλοκα ουίσκι, στο απόγειο της ζωής τους; Πού είναι τα μείγματα με τα μεθυστικά επίπεδα σε βάθος;».

Με αυτά τα δεδομένα, η ιαπωνική μάρκα Yamazaki, που εμφιαλώνει μόνο 18.000 μπουκάλια τον χρόνο και πουλάει μόνο σε μερικές εκατοντάδες ειδικές κάβες ανά τον κόσμο, έκανε τη διαφορά, εκμεταλλευόμενη τη μάλλον αυξημένη έπαρση των βρετανικών αποστακτηρίων και έστρεψε πάνω στη χώρα του ανατέλλοντος ηλίου τα φώτα της βιομηχανίας ουίσκι.

Περισσότερα: Δεν θα πιστέψετε ποιος λαός βγάζει το καλύτερο ουίσκι στον κόσμο | E-Radio.gr Daily

Advertisements

One thought on “Δεν θα πιστέψετε ποιος λαός βγάζει το καλύτερο ουίσκι στον κόσμο”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s