Εδωσε τέλος στη ζωή της η 29χρονη Brittany Maynard, που είχε προγραμματίσει τον θάνατό της .

Το μήνυμά της στο Facebook λίγο πριν φύγει από τη ζωή

Έδωσε τέλος στη ζωή της η Αμερικανίδα καρκινοπαθής και υπέρμαχος του δικαιώματος στην υποβοηθούμενη αυτοκτονία, η 29χρονη Brittany Maynard, όπως ανακοίνωσε χθες, Κυριακή, εκπρόσωπος της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης «Compassion and Choices».

Τον περασμένο Απρίλιο η Maynard διαγνώστηκε με την πλέον επιθετική μορφή καρκίνου στον εγκέφαλο κι οι γιατροί τής έδωσαν μόνο έξι μήνες ζωής.

Μετά τη διάγνωση, μετακόμισε με την οικογένειά της στο Όρεγκον, μία από τις πέντε αμερικανικές πολιτείες όπου επιτρέπεται η υποβοηθούμενη αυτοκτονία.

Στην τελευταία της ανάρτηση στο Facebook, την οποία δημοσίευσε το περιοδικό «People», η Brittany έγραψε το Σάββατο: «Σήμερα είναι η ημέρα που επέλεξα να πεθάνω με αξιοπρέπεια, εξαιτίας της καταληκτικής νόσου μου, αυτού του φρικτού καρκίνου του εγκεφάλου, που μου έχει στερήσει τόσα πολλά… αλλά θα μου στερούσε πολλά περισσότερα».

Την περασμένη εβδομάδα η Maynard είχε υπαινιχθεί σε βίντεό της ότι ενδεχομένως να ανέβαλε τον θάνατό της. Τελικά όμως έφυγε από τη ζωή, όπως είχε προγραμματίσει αρχικά, «με ειρηνικό τρόπο, στην κρεβατοκάμαρά της, στα χέρια των αγαπημένων της προσώπων», σύμφωνα με ανακοίνωση της οργάνωσης την οποία επικαλείται η εφημερίδα «The Oregonian».

Στο τελευταίο μήνυμά της προς τους φίλους και τους υποστηρικτές της, το οποίο αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της, «Compassion and Choices», αναφέρει: «Οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι είναι εκείνοι που στέκονται για να εκτιμήσουν τη ζωή κι είναι ευγνώμονες. Αν αλλάξουμε τις απόψεις μας, αλλάζουμε τον κόσμο μας! Αγάπη και ειρήνη σε όλους σας».

Ο εκπρόσωπος της οργάνωσης, Sean Crowley, δήλωσε χθες στη «The Oregonian» ότι η Brittany δίδαξε στον κόσμο πώς ορίζει η οργάνωσή του το «θάνατος με αξιοπρέπεια». «Κάνει τους ανθρώπους που δεν έχουν σκεφτεί μέχρι σήμερα το ζήτημα, να το σκεφτούν», είπε.

Η δημοσιοποίηση της πρόθεσής της να δώσει τέλος στη ζωή της την 1η Νοεμβρίου με τα φάρμακα που της έγραψε ο γιατρός της πυροδότησε εκ νέου τον δημόσιο διάλογο στις ΗΠΑ σχετικά με την υποβοηθούμενη αυτοκτονία.

Περισσότερα: Εδωσε τέλος στη ζωή της η 29χρονη Brittany Maynard, που είχε προγραμματίσει τον θάνατό της | E-Radio.gr Daily

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s