Στην Αγγλία του 18ου αιώνα «ανέσταιναν» πνιγμένους, φυσώντας καπνό στον πρωκτό τους.

Στην Ευρώπη του 18ου αιώνα, υπήρχαν πολλές ενδιαφέρουσες ιατρικές θεωρίες. Ορισμένες επώδυνες, άλλες αποδείχτηκαν σωτήριες και άλλες… απλώς προκαλούν γέλιο στις μετέπειτα γενιές. Γιατί στην Αγγλία του 18ου αιώνα “ανέσταιναν” πνιγμένους, φυσώντας καπνό μέσα στον πρωκτό τους. Η πρακτική ήταν τόσο διαδεδομένη που στον Τάμεση, υπήρχαν παντού κρεμασμένοι οι ειδικοί “φυσητήρες”, έτσι ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση πνιγμού. Πίστευαν ότι ο καπνός θα στέγνωνε το εσωτερικό του σώματος και θα ενεργοποιούσε την καρδιά και τους πνεύμονες. Η ιδέα προερχόταν από τους ιθαγενείς της Αμερικής, που χρησιμοποιούσαν καπνό για να θεραπεύσουν διάφορες παθήσεις, όπως ο πονοκεφάλους. Οι Ευρωπαίοι γιατροί δεν άργησαν να τους ακολουθήσουν.

Το 1745 ο γιατρός Ρίτσαρντ Μιντ ανέφερε για πρώτη φορά το “κλύσμα με καπνό” για τα θύματα πνιγμού. Το 1746 πραγματοποιήθηκε η πρώτη επιτυχημένη επιχείρηση “κλύσματος”, όταν ένας άντρας έσωσε τη ζωή της γυναίκας του, χρησιμοποιώντας μία πίπα, πάνω στη οποία καιγόταν ακόμα τομπάκο. Δεν είναι γνωστό αν η γυναίκα ξύπνησε επειδή ο καπνός εισχώρησε στον πρωκτό της ή αν ένιωσε την φωτιά στο δέρμα της, αλλά η πρακτική σίγουρα λειτούργησε. Το 1774 οι γιατροί Γουίλιαμ Χος και Τόμας Κόγκαν δημιούργησαν το “Ινστιτούτο Για Άμεση Ανακούφιση Ατόμων που Πνίγηκαν”, όπου πλήρωναν τέσσερις γκινέες, ποσό αντίστοιχο των 750 ευρώ σήμερα, όποιον έβρισκε τρόπο να σώσει πνιγμένους.

Τα κλύσματα καπνού εφαρμόστηκαν αργότερα ακόμα για τη θεραπεία της χολέρας, του τυφοειδούς πυρετού και των πόνων της περιόδου. Σε περιπτώσεις που δεν υπήρχαν οι ειδικοί φυσητήρες, ο γιατρός θα χρησιμοποιούσε ένα απλό καλάμι ή ακόμα και το στόμα του. Η θεραπεία υποχώρησε από το 1811 και έπειτα, αφού ανακαλύφθηκε ότι η νικοτίνη είναι τοξική για την καρδιά….

Διαβάστε όλο το άρθρο: http://www.mixanitouxronou.gr/stin-anglia-tou-18ou-eona-anestenan-pnigmenous-fisontas-kapno-ston-prokto-tous/

Advertisements

One thought on “Στην Αγγλία του 18ου αιώνα «ανέσταιναν» πνιγμένους, φυσώντας καπνό στον πρωκτό τους.”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s