Μπαρόζο: Θα κατέρρεε η Ευρωζώνη αν έφευγε η Ελλάδα από το ευρώ

Αν η Ελλάδα υποχρεωνόταν να φύγει από την Ευρωζώνη, τότε θα κατέρρεε όλο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, μετά το ντόμινο που θα ακολουθούσε.
Η αποκάλυψη, που αποδεικνύει πόσο κάλπικες ήταν οι απειλές, αλλά και η κινδυνολογία, που κάποιοι συνεχίζουν ακόμη στην Ελλάδα, προέρχεται από τον τέως, πλέον, πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ-Μανουέλ Μπαρόζο.

Ο κ. Μπαρόζο, άλλωστε, ήταν σε θέση να γνωρίζει, λόγω του θεσμικού του ρόλου, να γνωρίζει πολύ καλά τι συνέβαινε στο παρασκήνιο. Γι’ αυτό και προκαλεί εντύπωση η αποκάλυψή του, πως, παρά τον προφανή κίνδυνο για το σύνολο της Ευρωζώνης, υπήρχαν ηγέτες κρατών-μελών, που….. έπαιζαν με τη φωτιά, «φλερτάροντας» με την ιδέα εξόδου της χώρας μας από την Ευρωζώνη. Ο απελθών πρόεδρος καταρρίπτει κι έναν ακόμη μύθο, ότι, δήθεν, η Ελλάδα ήταν το μοναδικό πρόβλημα, το «μαύρο πρόβατο» της Ευρωζώνης, καθώς, όπως αποκάλυψε, το ευρωπαϊκό οικοδόμημα βρέθηκε στα όριά του και με τα προβλήματα στις οικονομίες άλλων κρατών-μελών.

Κάνοντας έναν απολογισμό της θητείας του, παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, που ακολούθησε την τελευταία συνεδρίαση του Κολεγίου των Επιτρόπων στην οποία προήδρευσε. Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα βοήθειας, ο κ. Μπαρόζο τόνισε πως «η συζήτηση τόσο για την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα, όσο και για τους όρους που θα συμβεί αυτό, συνεχίζεται. Αν η Ελλάδα τηρήσει τις δεσμεύσεις της, έχουμε όλοι καθήκον να είμαστε αλληλέγγυοι με την Ελλάδα».

Ο κ. Μπαρόζο δήλωσε πως όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης η Κομισιόν ήταν το μόνο όργανο της ΕΕ που εξαρχής στήριζε την παραμονή της χώρας μας στην Ευρωζώνη, καθώς αν η Ελλάδα «έπεφτε» θα ακολουθούσε ντόμινο. «Ζήσαμε δραματικές στιγμές, όχι μόνο με την Ελλάδα, αλλά και με την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, ακόμα και με τη Γαλλία», υπογράμμισε ο απερχόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπερασπίστηκε τη σταθερότητα της Ευρωζώνης και της Ελλάδας, εφόσον φυσικά ήταν σύμφωνη και η ίδια η Ελλάδα. Και βλέπουμε πως, παρά τις τεράστιες θυσίες, η συντριπτική πλειονότητα του ελληνικού λαού επιθυμεί την παραμονή της χώρας στο κοινό νόμισμα». Ο κ. Μπαρόζο υπογράμμισε επίσης πως η απόφαση για την έξοδο της Ελλάδας από τα προγράμματα βοήθειας θα ληφθεί από το Eurogroup τους επόμενους μήνες.

Ο απερχόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υποστήριξε πως αυτά τα δέκα χρόνια η Ευρωπαϊκή Ένωση έλαβε πολύ σημαντικές αποφάσεις, οι οποίες όμως καθυστερούσαν να ληφθούν λόγω του περίπλοκου συστήματος λειτουργίας της ίδιας της Ένωσης, ενώ αναφορικά με την κρίση της Ευρωζώνης και την Ελλάδα ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο υπογράμμισε πως αισθάνεται περήφανος που η Ελλάδα παρέμεινε στην Ευρωζώνη, παρά τις προβλέψεις και τις επιθυμίες ορισμένων αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s