Η Σουηδία αναγνώρισε επισήμως την Παλαιστίνη ως κράτος

Και επίσημα προχώρησε την Πέμπτη η Σουηδία στην αναγνώριση της Παλαιστίνης ως κράτος, όπως ανακοίνωσε η υπουργός Εξωτερικών Μάργκοτ Βάλστρεμ. Χαιρετίζει την απόφαση ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς.

«Αποφασίσαμε σήμερα να αναγνωρίσουμε την Παλαιστίνη κρίνοντας ότι πληροί τα κριτήρια» είπε την Πέμπτη η ΥΠΕΞ της Σουηδίας, υποστηρίζοντας πως η Στοκχόλμη ευελπιστεί πως η κίνηση θα δώσει βάρος στην παλαιστινιακή πλευρά και ώθηση στην επιδίωξη συνομιλιών με το Ισραήλ. H Παλαιστίνη «είναι επικράτεια, λαός και κυβέρνηση» δήλωσε η Βάλστρεμ. «Κάποιοι λένε ότι αυτή η απόφαση έρχεται πολύ νωρίς, αλλά φοβάμαι πως έρχεται πολύ αργά» πρόσθεσε.

Μετά την ανάληψη καθηκόντων, η νέα κυβέρνηση της Σουηδίας είχε ανακοινώσει πως θα προχωρούσε στην αναγνώριση. Η απόφαση προκάλεσε την αντίδραση του Ισραήλ, και τελικά η Στοκχόλμη έκανε «μισό βήμα» πίσω, προαναγγέλλοντας πως η αναγνώριση δεν θα γινόταν με ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο αλλά με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου σε χρόνο που δεν είχε ανακοινωθεί.

Από την πλευρά της Ραμάλα, ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς χαρακτήρισε «θαρραλέα και ιστορική» την αναγνώριση. Ο Αμπάς κάλεσε «όσες χώρες δεν το έχουν κάνει, να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Σουηδίας».

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s