Ελληνική διαφθορά υπονομεύει την ανάκτηση

Από Maryla Krol

Γιορτάζεται σκύλος ταραχών Loukanikos έχει πεθάνει νωρίτερα αυτό το μήνα, αφήνοντας πολλούς Έλληνες λυπηρό σε μια ιστορία που έγινε πρωτοσέλιδο σε όλο τον κόσμο.

Διάσημο για το ρόλο του κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της κρίσης της ευρωζώνης, όπου αντιμετώπισε κάτω ΜΑΤ και δακρυγόνα, έγινε ένα σύμβολο του αγώνα της χώρας ενάντια στη λιτότητα πριν από τη συνταξιοδότησή του από τη ρακέτα διαμαρτυρίας το 2012.

Όπως ελληνικά δημόσια οικονομικά ιντσών όλο και πιο μακριά από το «καθεστώς junk», με τους περισσότερους αναλυτές αναμένουν να βγει από την ύφεση το τρέχον έτος πριν από την επέκταση κατά 2,9 τοις εκατό το 2015, μαζικών διαδηλώσεων είναι τώρα ένα πράγμα του παρελθόντος.

Αλλά ως ένα άνετο ανάπαυλα στη δημόσια επαγρύπνηση σε σύνολα, η διαφθορά στην Ελλάδα ευδοκιμεί ανεμπόδιστα.

Σύμφωνα με τις εκθέσεις της Διεθνούς Διαφάνειας, η Ελλάδα σύροντας το σωρό της διαφθοράς στην Ευρώπη, με την Επιτροπή της ΕΕ λέγοντας ότι το φαινόμενο έχει φτάσει “κόβει την ανάσα αναλογίες».

Εκτός από λίγες εξαιρέσεις υψηλού προφίλ, όπως μια υπόθεση που αφορούσε επιχειρήσεις γερμανικά όπλα που καταβλήθηκαν μίζες σε Έλληνες αξιωματούχους, η κυβέρνηση φαίνεται απρόθυμη ή ανίκανη να αλλάξει πορεία. Επιπλέον, σε περισσότερες από μία περιπτώσεις, μια τέτοια απραξία έχει πράγματι καλλιεργηθεί μια κουλτούρα της διαφθοράς.

Το τελευταίο θύμα να πέσουν θύματα αυτής της μάστιγας είναι το ποδόσφαιρο.

Δύο κορυφαίες εισαγγελείς που ερευνούν υποθέσεις διαφθοράς ποδοσφαίρου απομακρύνθηκαν από τις αντίστοιχες υποθέσεις τους στις 3 Οκτωβρίου χωρίς εξήγηση.

Ο νεοδιορισθείς επικεφαλής του γραφείου του Εισαγγελέα Πρωτοδικών της, Ηλίας Ζαγοραίος, απέρριψε Χάρης Lakafosis, ο οποίος ερευνά μια υπόθεση που αφορά πλαστά φορολογικά έγγραφα που κατατέθηκαν κατά περισσότερο από 20 ποδοσφαιρικοί σύλλογοι που κατηγορούνται για υπεξαίρεση € 28.000.000 και Αριστείδης Κορέες, η κεφαλή εισαγγελέας στην υπόθεση Koriopolis, το μεγαλύτερο σκάνδαλο στημένων αγώνων ποτέ να καταποντίσει το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Το τελευταίο σκάνδαλο, που περιλαμβάνει περισσότερα από 70 υπόπτους, ήταν στο τελικό στάδιο, όπως Κορέες ήταν στα πρόθυρα της απαιτητικές αποθέσεων από 11 βασικά στοιχεία του ποδοσφαίρου. Και οι δύο εισαγγελείς αρνήθηκε ότι ζήτησε αλλαγή, αφήνοντας τις μεγάλες παρατεταμένες περιπτώσεις αναστολής.

Αυτό δεν είναι απλώς άλλο ένα κακό σενάριο μήλο, ζητηθεί από την χαλαρή εφαρμογή και άπληστοι στελέχη. Είναι ένα πρόβλημα με βαθιές ρίζες στην ελληνική κοινωνία, ενισχύεται από τη μάλλον ήπια προς τα κάτω στάση των μέσων μαζικής ενημέρωσης έχει στη καλύπτουν περιπτώσεις διαφθοράς.

Ως αποτέλεσμα, και οι δύο περιπτώσεις έχουν αποφεύγονται από τα περισσότερα σημεία πώλησης, αφήνοντας τους Έλληνες καθώς και την διεθνή κοινή γνώμη αγνοεί τις λεπτομέρειες γύρω από τα σκάνδαλα.

Μια εξαιρετική σειρά από άρθρα που γράφτηκαν από τον Michael Nevradakis στο TruthOut ζωγραφίσει μια θλιβερή εικόνα των μέσων μαζικής ενημέρωσης της χώρας τοπίο, αμαυρώθηκε από πελατειακές σχέσεις και την κυβέρνηση υπό την ηγεσία της λογοκρισίας.

Η υπόθεση Koriopolis αφορά τους ισχυρισμούς ότι οι μεγάλες προέδρους συλλόγων, συμπεριλαμβανομένων Ευάγγελος Μαρινάκης, το αφεντικό της μεγαλύτερη ομάδα στην Ελλάδα, Ολυμπιακός, κορυφαία διαιτητών και των στελεχών Λιγκ εργάστηκαν μαζί για να εξασφαλίσει ευνοϊκά αποτελέσματα καταφεύγοντας σε απειλές, βία, και δωροδοκίες.

Όταν ξέσπασε το σκάνδαλο, Μαρινάκης ήταν επίσης πρόεδρος της ελληνικής Super League και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (Ε.Π.Ο.), αυξάνοντας τη σοβαρότητα των ισχυρισμών που προβλήθηκαν στην προκειμένη περίπτωση.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά Μαρινάκης έχει κατηγορηθεί φάουλ παιχνίδι με γήπεδα ποδοσφαίρου στην Ελλάδα. Τον Μάιο του 2013, ο διαιτητής Thansis Yiachos, ο οποίος ήταν το αντικείμενο πολλών επικρίσεων αφού φάνηκε να ευνοεί τον Ολυμπιακό κατά τη διάρκεια ενός αγώνα εναντίον Αστέρας Τρίπολης, παραδέχθηκε ότι Μαρινάκης τον είχαν πληρώσει για μια επίσκεψη κατά τη διάρκεια του ημιχρόνου, το σπάσιμο των κανόνων ΕΠΟ.

Ο Ολυμπιακός κέρδισε τον αγώνα με 3-1 και Μαρινάκης έφυγε αφού ισχυρίστηκε stop-in του ήταν ένα αβλαβές καλή χειρονομία τύχη.

Η άλλη περίπτωση αφορά επίσης την ΕΠΟ, η οποία είδε τα γραφεία της λεηλατημένα από τους εισαγγελείς που ψάχνουν για στοιχεία που να αποδεικνύουν την κατηγορία της υπεξαίρεσης, παρατυπίες σε μεταγραφές παικτών και νοθείας στις τοπικές εκλογές του ποδοσφαίρου σε διάφορες πόλεις.

Ο πρόεδρός της, Γιώργος Σαρρής, είχε εντυπωσιαστεί από τις καταγγελίες, ανέμελα απορρίπτοντας την υπόθεση ως «μια ακόμη κυβερνητική παρέμβαση στα εθνικά θέματα σύνδεσης”. Η δήλωση αυτή θα πρέπει να λαμβάνεται μαζί με μια πρέζα αλάτι, καθώς αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η ΕΠΟ είχε εμπλακεί σε σκοτεινό σκάνδαλα διαφθοράς. Ένας διαιτητής Super League έχει ήδη δώσει τα στοιχεία του, δηλώνοντας αξιωματούχοι ΕΠΟ τον πλησίασε στο παρελθόν με τις απαιτήσεις για να καθορίσει έναν αγώνα.

Οι δύο περιπτώσεις υψηλού προφίλ, αν και διαφορετική ως προς την ουσία, συνδέονται όπως επισημαίνουν την άθλια κατάσταση του ελληνικού ποδοσφαίρου τόσο εντός όσο και εκτός γηπέδου.

Κάνοντας τα πράγματα χειρότερα, στις 14 Σεπτεμβρίου, κατά τη διάρκεια ενός παιχνιδιού στην ελληνική τρίτη κατηγορία, οπαδός του ποδοσφαίρου ξυλοκοπήθηκε και τραυματίστηκε θανάσιμα μετά από μία ομάδα νεαρών τον pommelled με σιδερογροθιές.

Κατά την τελευταία δεκαετία, παρά τις πολλαπλές νόμοι που ψηφίζονται ως στόχο να αποθαρρύνουν τον χουλιγκανισμό, όπως βίαια γεγονότα που έχουν γίνει επικίνδυνα κοινό. Εκτός από την ανεξέλεγκτη διαφθορά, βόμβες μολότοφ, μολότωφ, διοργανώνονται αγώνες μεταξύ των χούλιγκαν και τις δολοφονίες των οπαδών έχουν γίνει σχεδόν συνώνυμο με το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Ας μην ξεχνάμε ότι ο πρώτος αγώνας για τον καθορισμό σκάνδαλα έχουν αναφερθεί κάποια 2800 χρόνια πριν, στην Κλασική Ελλάδα. Αθλητές και προπονητές που αλιεύονται εξαπάτηση αναγκάστηκαν να στήσει αγάλματα των θεών μπροστά από το αρχαίο τόπο Ολυμπιακούς Αγώνες προκειμένου να expiate τις αμαρτίες τους. Αλλά σε αντίθεση με εκείνες τις στιγμές του παρελθόντος, σύγχρονη ελληνική κοινωνία είναι όλο και πιο αδιάφοροι.

Σε μια χώρα όπου τα μέσα μαζικής ενημέρωσης είναι συχνά σιωπηλή και διώκονται, δεν θα πρέπει να εκπλήσσει κανέναν που το σύμβολο της αντίστασης ήταν ένα σκυλί.

Ο συγγραφέας είναι ένας οικονομολόγος με έδρα τη Γενεύη.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s