Στο Ιράν κρέμασαν 26χρονη επειδή αντιστάθηκε και σκότωσε τον επίδοξο βιαστή της

Σήμερα το πρωί παρά τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας εκτελέστηκε δια απαγχονιμού η 26χρονη Reyhaneh Jabbari, που είχε καταδικαστεί σε θάνατο για τη δολοφονία ενός άνδρα μεταδίδει το πρακτορείο Irna.

Η Διεθνής Αμνηστεία είχε επιβεβαιώσει με μήνυμα της την προηγούμενη ότι επίκειται η εκτέλεση και στη σελίδα που είχε δημιουργηθεί προς υποστήριξη της κοπέλας φιγουράρει πλέον το “αναπαύσου εν ειρήνη”.

Η Reyhaneh Jabbari καταδικάστηκε σε θάνατο για τη δολοφονία τον Ιούλιο του 2007 του Morteza Abdolali Sarbandi, ενός χειρούργου και πρώην εργαζόμενου στην Υπηρεσία Πληροφοριών. Από τότε καλλιτέχνες και προσωπικότητες κύρους όπως και διεθνείς οργανώσεις των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου είχαν ζητήσει την αμνήστευσή της. Ένας ειδήμονας του ΟΗΕ τον Απρίλιο κάλεσε σε αναστολή της εκτέλεσης με το αιτιολογικό ότι δεν είχαν συνυπολογιστεί όλα τα στοιχεία.

Σύμφωνα με “αδύναμες πηγές” αναφερόμενες από αυτόν τον ειδικό ο Morteza Abdolali Sarbandi επειτέθηκε σεξουαλικά και άσκησε βία στη νέα γυναίκα και ότι αυτή ευρισκόμενη εν αμύνει τον μαχαίρωσε πριν να τραπεί σε φυγή ενώ κάλεσε και ασθενοφόρο. Το 2007 όταν έγινε το συμβάν η Jabbari ήταν μόλις 19 ετών και δελεαζόμενη από τον πρώην κρατικό υπάλληλο παρασύρθηκε σε διαμέρισμα. Εκεί αυτός της επιτέθηκε και αποπειράθηκε να τη βιάσει υποστήριξε στην απολογία της η κατηγορούμενη στη δίκη της το 2008. Τον τραυμάτισε με μαχαίρι ενώ ήταν σε άμυνα αλλά εκείνος κατέληξε. Προφυλακτικά και ναρκωτικά είχαν εντοπιστεί στο διαμέρισμα.

Η ιρανική διακαιοσύνη απευθύνθηκε πολλές φορές στην οικογένεια του θύματος ζητώντας να αποδώσει συγχώρεση στην κατηγορούμενη για να μην εκτελεστεί. Αυτή αρνήθηκε. Σύμφωνα με τη σαρία (kisa) που ισχύει στο Ιράν μια τέτοια εξέλιξη αν είχε επιτευχθεί θα επέτρεπε την μετατροπή της εσχάτης των ποινών σε κάθειρξη. Σύμφωνα με τον ισλαμικό νόμο της σαρία η δολοφονία,η διακίνηση ναρκωτικών και η μοιχεία τιμωρούνται με θανατική ποινή.

Το 2013 τουλάχιστον 500 άτομα εκτελέστηκαν στο Ιράν στη πλειοψηφία τους για υποθέσεις ναρκωτικών σύμφωνα με τον ΟΗΕ. (AFP, spiegel 25.10.14)

dimpenews

Advertisements

One thought on “Στο Ιράν κρέμασαν 26χρονη επειδή αντιστάθηκε και σκότωσε τον επίδοξο βιαστή της”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s