BNP Paribas: Η Ελλάδα πρέπει να απεγκλωβιστεί από το ΔΝΤ – Πως θα γίνει

Το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για έξοδο από το πρόγραμμα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είναι σωστό από οικονομικής πλευράς, αλλά επικοινωνήθηκε άτσαλα, επισημαίνει η BNP Paribas σε σημερινή της έκθεση.Όπως εξηγεί ο οίκος, η κυβέρνηση έδωσε την εντύπωση ότι έκανε μία καθαρά λαϊκίστικη κίνηση και ότι η Ελλάδα θα επέστρεφε σύντομα στις κακές δημοσιονομικές συνήθειές της, χωρίς την εποπτεία του ΔΝΤ.

Έτσι, η BNP Paribas θεωρεί ότι η τελευταία μεταβλητότητα και η απότομη διεύρυνση των ελληνικών spreads ίσως να έχει τρομάξει τους επενδυτές που θα σκέφτονταν να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα. Την ίδια στιγμή, οι ελληνικές τράπεζες δεν είναι σε θέση να παίξουν το ρόλο του αγοραστή έσχατης ανάγκης για την Ελλάδα, όπως κάνουν οι άλλες τράπεζες της περιφέρειας. Όμως, οι υψηλές αποδόσεις που δίνουν οι ελληνικοί τίτλοι θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν σαν ένα ελκυστικό σημείο εισόδου για εκείνους που έχουν αισιόδοξη άποψη για την Ελλάδα.

Επομένως, σύμφωνα με τον οίκο, είναι σημείο – κλειδί το εάν η κυβέρνηση θα μπορέσει να περάσει ένα πιο ξεκάθαρο μήνυμα γύρω από τους λόγους για τους οποίους θέλει να απομακρυνθεί από το ΔΝΤ.

Σύμφωνα με την BNP Paribas, το εγχείρημα είναι σωστό από οικονομικής πλευράς. Όπως σημειώνεται, τα δάνεια διάσωσης του ΔΝΤ έχουν κόστος περίπου 4%, ενώ το EFSF δανείζει με μέσο σταθμισμένο κόστος 1,75% και περίοδο ωρίμανσης άνω των 30 ετών. Μία πιστωτική γραμμή από τον ESM θα συνεπάγεται καλύτερους όρους δανεισμού σε σχέση με τα δάνεια του ΔΝΤ αλλά και συνεχή εποπτεία, που θα βοηθήσει την Ελλάδα να κερδίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Επιπλέον, με τη γραμμή πίστωσης του ESM, η Ελλάδα θα ωφεληθεί από το πρόγραμμα αγοράς καλυμμένων ομολόγων και ABS της ΕΚΤ, και από ένα ενδεχόμενο πρόγραμμα αγοράς εταιρικών ομολόγων στο μέλλον.

Την ίδια στιγμή, ένα “διαζύγιο” με το ΔΝΤ θα βοηθούσε επίσης στη βελτίωση του κλίματος απέναντι στην κυβέρνηση και τη μείωση του πολιτικού ρίσκου.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της BNP, εάν βγει πρόωρα από το πρόγραμμα του ΔΝΤ, η Ελλάδα θα χρειαστεί να βρει 22 δισ. ευρώ για να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες. Ο οίκος σημειώνει πως υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να βρεθούν τα χρήματα αυτά:
* Χρήση των κεφαλαίων του ΤΧΣ (όσα μείνουν μετά τα stress tests και με την προϋπόθεση ότι η Αθήνα θα πρέπει να πάρει την όποια σχετική απόφαση πριν από τα τέλη του έτους).
* Με ενδοκυβερνητικό δανεισμό μέσω repo: Με αυτό τον τρόπο μπορούν να βρεθούν περίπου 3 δισ. ευρώ.
* Με τη χρήση ανεκμετάλλευτων πόρων σε άλλους τομείς της γενικής κυβέρνησης για λόγους ρευστότητας: Μπορούν να συγκεντρωθούν έως 3 δισ. ευρώ.
* Με προληπτική γραμμή πίστωσης από τον ESM: Αυτή περιορίζεται στο 2-10% του ΑΕΠ της Ελλάδας και κατ΄ επέκταση μπορεί να είναι 4-18 δισ. ευρώ. Έχει αρχική διάρκεια ενός έτους και μπορεί να ανανεωθεί δύο φορές, από έξι μήνες. Συνοδεύεται από όρους, οι οποίοι είναι, ωστόσο, χαλαρότεροι σε σχέση με αυτούς του ΔΝΤ.
* Μέσω περαιτέρω εκδόσεων ομολόγων: Η BNP Paribas θεωρεί ότι με τις αποδόσεις στην 3ετία και την 5ετία πάνω από το 7%, η έξοδος στις αγορές είναι απίθανη αυτή τη στιγμή.
* Με επαναγορά των προνομιούχων μετοχών των τραπεζών: Υπάρχουν αυτή τη στιγμή 2 δισ. ευρώ σε προνομιούχες μετοχές. Όμως, η λύση αυτή εξαρτάται από την ικανότητα των τραπεζών να αντλήσουν νέα κεφάλαια.

H BNP τονίζει ότι η αποχώρηση από το ΔΝΤ, ακόμα και εάν τα δάνειά του αντικατασταθούν από μία προληπτική γραμμή πίστωσης, θα θεωρηθεί εσωτερικά σαν μία πραγματική επιτυχία για την κυβέρνηση.

Παρόλα αυτά, ο οίκος εκτιμά ότι η αναταραχή στις ελληνικές αγορές ενδέχεται να συνεχιστεί για κάποιο διάστημα, καθώς ένας μεγάλος αριθμός εξελίξεων από τώρα και έως τα τέλη του έτους, θα καθορίσει το πολιτικό σκηνικό και το καθεστώς του προγράμματος.

Πηγή: newsmoney.gr

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s