Τα σχέδια της Total στη Ρωσία που ανατρέπει ο θάνατος του προέδρου.

Ο ξαφνικός θάνατος του προέδρου της γαλλικής πετρελαϊκής εταιρίας Total έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία.
Με τα σενάρια περί συνωμοσίας να πληθαίνουν στον παγκόσμιο τύπο, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει ο τρόπος που προσέγγισαν την κατάσταση(όπως διαμορφώνεται μετά το τραγικό δυστύχημα) ειδικοί για το εάν αυτή η τραγωδία θα επηρεάσει τα τρέχοντα και μελλοντικά προγράμματα της Total στη Ρωσία.

– Άννα Κόκορεβα. Αναλύτρια της χρηματιστηριακής εταιρίας Alpari

Η Total είχε στενή συνεργασία με ρωσικές εταιρίες και τα επόμενα χρόνια ο βαθμός συμμετοχής της εταιρίας στον τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ρωσίας επρόκειτο να αυξηθεί. Στη βάση μιας κοινοπραξίας με τη Lukoil, η εταιρία σχεδίαζε να συμμετάσχει στην εκμετάλλευση του πετρώδους κοιτάσματος Μπαζένοβσκαγια της Δυτικής Σιβηρίας. Θα ήταν το πρώτο πρόγραμμα εξόρυξης σχιστολιθικού πετρελαίου στην ιστορία της Total.

Πιο ενεργή συμμετοχή είχε η εταιρία στα προγράμματα φυσικού αερίου. Σε αυτήν ανήκει το 18% των μετοχών του μεγαλύτερου ανεξάρτητου παραγωγού φυσικού αερίου Novatek και το 20% στο κοινό με αυτή πρόγραμμα Yamal LNG. Επίσης, η Total ενδιαφερόταν για την εκμετάλλευση του κοιτάσματος φυσικού αερίου Στόκμαν μαζί με τη Gazprom. Το καλοκαίρι είχαν γίνει διαπραγματεύσεις σχετικά με την επανεκκίνηση του προγράμματος υπό νέους όρους. Η Total έκανε ήδη επενδύσεις 350 εκατ. δολαρίων στο κοίτασμα Στόκμαν, αλλά από καιρό σε καιρό έστρεφε ξανά την προσοχή της σε αυτό το πολύ σπουδαίο πρόγραμμα. Τα αποθέματα του Στόκμαν, που βρίσκεται στον ρωσικό τομέα της Θάλασσας του Μπάρεντς, θεωρούνται σήμερα τα μεγαλύτερα στον κόσμο.

Γενικότερα όμως, η Total είναι μια από τις ελάχιστες Δυτικές εταιρίες οι οποίες, παρά τις κυρώσεις και την πίεση, διατήρησε σχέσεις εμπιστοσύνης με τη Ρωσία. Φυσικά, ο θάνατος του Μαρζερί δεν σημαίνει ότι η συνεργασία με τη Ρωσία θα διακοπεί. Τα πάντα θα εξαρτηθούν από τον νέο επικεφαλής της εταιρίας. Όμως, η απώλεια ενός αποδεδειγμένου συνεργάτη της χώρας μας σε τόσο δύσκολους καιρούς, είναι αναμφίβολα ένα δράμα. Υπενθυμίζω ότι ο Κριστόφ ντε Μαρζερί ήταν ένας από τους λίγους που δεν υποστήριξαν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και πρότεινε να απεξαρτηθούν οι εξοφλήσεις για τους φυσικούς πόρους από το δολάριο.

Το συγκεκριμένο γεγονός θα αφήσει τα ίχνη του στη χρηματιστηριακή αγορά και γενικά στη χώρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μετοχές της Gazprom και της Lukoil σχεδόν δεν αντέδρασαν στο εν λόγω γεγονός, σε αντίθεση με τη Novatek που παρουσίασε πτώση 3,1%. Οι μετοχές της ίδιας της Total έπεσαν τη Δευτέρα το βράδυ από τα 43 στα 42 ευρώ.


– Αλεξάντρ Φρολόφ. Αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εθνικής Ενέργειας (από συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμόKommersant FM)

Τα τελευταία δυο χρόνια οι θέσεις της Total στη ρωσική αγορά ισχυροποιήθηκαν πολύ. Η εταιρία εισήλθε στο πρόγραμμα Yamal LNG ενώ τρέχει κοινό πρόγραμμα με τη Lukoil και τη Gazpromneft. Ο Κριστόφ ντε Μαρζερί υπήρξε συνεπής υποστηρικτής της ενίσχυσης των σχέσεων με τη Ρωσία, αντιμετώπιζε με αρκετή νηφαλιότητα τα αμοιβαία συμφέροντα Ρωσίας και ΕΕ στο θέμα των προμηθειών φυσικών αερίου και άλλων ενεργειακών πόρων. Αρκεί να θυμηθούμε τη συνέντευξή του φέτος τον Ιούλιο, όπου περιέγραψε τις προοπτικές της ΕΕ αν αυτή αρχίσει να παραιτείται από το ρωσικό αέριο. Δήλωσε ανοικτά ότι η ΕΕ θα υποχρεωθεί να αγοράζει το αέριο πιο ακριβά και αυτό κατηγορηματικά είναι ασύμφορο.

Εκτός των άλλων, μπορούμε να δούμε όχι μόνο την εισροή των επενδύσεων, αλλά και τις τεχνολογίες που η Total έχει εισάγει σε αρκετούς τομείς, όπως για παράδειγμα σε μια κατεύθυνση όπως η τροποποιημένη άσφαλτος. Πρόκειται για ένα -κοινό με τη Gazpromneft- σχέδιο, το οποίο υλοποιούν στις εγκαταστάσεις του διυλιστηρίου της Μόσχας. Είναι ένα καλό υλικό το οποίο θα επιτρέψει να γίνουν πιο ανθεκτικοί οι δρόμοι.

Δεν νομίζω ότι ο θάνατος του Μαρζερί θα έχει σημαντικό αντίκτυπο σε αυτά τα κοινά προγράμματα και στην ανάπτυξη της δραστηριότητας της Total στη Ρωσία. Πρώτον, πολλά από αυτά τα προγράμματα υλοποιούνται ήδη και η διακοπή τους στερείται κάθε νοήματος, συν ότι τα προγράμματα αυτά είναι συμφέροντα για την ίδια την Total. Μεταξύ αυτών, για παράδειγμα, και οι έρευνες των αποθεμάτων Μπαζένοβσκαγια, τις οποίες οι Γάλλοι πραγματοποιούν μαζί με τη Lukoil και οι κυρίως οι εργασίες που ξεκινούν το επόμενο έτος. Αμφιβάλω ότι η εταιρία θα παραιτηθεί τώρα απ’ αυτό.

-Γκριγκόρι Μπιργκ. Αναλυτής του πρακτορείου ανεξάρτητων επιχειρηματικών αναλύσεων Investcafe, ειδικός στον τομέα καυσίμων και ενέργειας

Η Total είναι μια από τις μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρίες που συνεργάζονται με τη Ρωσία. Δεδομένης της πολυπλοκότητας και του εύρους των κοινών με τις ρωσικές εταιρίες προγραμμάτων, είναι απίθανο να αλλάξει κάτι ριζικά εξαιτίας του θανάτου του προέδρου της γαλλικής εταιρίας.

Η Ρωσία είναι πρώτα απ’ όλα μια στρατηγικά σημαντική κατεύθυνση για την ίδια την Total. Η εταιρία το 2011 κατέστη στρατηγικός εταίρος της ρωσικής Novatek στο πρόγραμμα Yamal LNG το οποίο προβλέπει μεταξύ άλλων και την κατασκευή εργοστασίου υγροποίησης φυσικού αερίου. Δεν πρέπει να θεωρείται πιθανό ότι η τραγωδία μπορεί να επηρεάσει αυτό το πρόγραμμα, αφού οι βασικές συμφωνίες έχουν ήδη επιτευχθεί. Η γαλλική πλευρά έγινε μέτοχος της Novatek και στο τέλος του 2013 το μερίδιο της Total στη Novatek ήταν 17%. Τον τελευταίο καιρό οι Γάλλοι διαπραγματεύονταν την αύξηση του μεριδίου και σύμφωνα με στοιχεία του Forbes, η Total έχει ήδη αγοράσει μετοχές ως το επιτρεπόμενο όριο του 19,9%.

Όσον αφορά το νέο κοινό πρόγραμμα με τη Lukoil, η Total σχεδίαζε να ξεκινήσει τη συνεργασία με την εταιρία στα πλαίσια της εκμετάλλευσης των δύσκολων στην εξόρυξη αποθεμάτων του κοιτάσματος Μπαζένοβσκαγια. Εξαιτίας όμως των κυρώσεων η γαλλική πλευρά αποφάσισε να διακόψει τη συνεργασία με τη ρωσική πλευρά σε αυτό τον τομέα.

Πηγή:http://gr.rbth.com/

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s