Φραγμό στα σχέδια της Άγκυρας βάζουν Ελλάδα, Κύπρος και Αίγυπτος – Στο προσκήνιο και το Ισραήλ

– Δεν είναι προς το συμφέρον καμίας από τις χώρες της περιοχής η κάθοδος του Τουρκικού Ναυτικού στα νότια της Κύπρου
– Τριμερής συνάντηση Κύπρου, Ελλάδος και Αιγύπτου το πρώτο δεκαήμερο Νοεμβρίου
– Μέχρι το τέλος του χρόνου η συνάντηση Αναστασιάδη – Νετανιάχου
– Ανοιχτό το ενδεχόμενο δηλώνει ο Ιωάννης Κασουλίδης προσφυγής στο Συμβούλιο Ασφαλείας
– “Μαθήματα” αποφασιστικότητας από τις ENI/KOGAS και Noble Energy στην κυπριακή ΑΟΖ

Ύψιστης πολιτικής και διπλωματικής σημασίας είναι η τριμερής Σύνοδος Κορυφής που αναμένεται να πραγματοποιηθεί μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Ελλάδος και της Αιγύπτου στις 9 Νοεμβρίου στο Κάιρο, με επίκεντρο τις ραγδαίες εξελίξεις που σημειώνονται στην Κυπριακή ΑΟΖ και κυρίως η κάθοδος και δραστηριοποίηση του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού πλέον και στα νότια παράλια της Κύπρου.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί ότι καμία από της χώρες της περιφέρειας μας δεν βλέπει με καλό μάτι αυτές τις τουρκικές κινήσεις σε περιοχές στις οποίες δεν εμφανιζόταν παλαιότερα το τουρκικό ναυτικό, με το Ισραήλ και την Αίγυπτο να είναι οι άμεσα “θιγόμενες” από μια τέτοια πολιτική επίδειξης σημαίας στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Προάγγελος της τριμερούς Κύπρου, Ελλάδος, Αιγύπτου θα είναι η προπαρασκευαστική συνάντηση, η οποία θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία στις 29 Οκτωβρίου, σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών, με στόχο την καλύτερη δυνατή προετοιμασία της τριμερούς συνόδου κορυφής.

Παράλληλα όμως, στο κάδρο επανεμφανίζεται και η Ελλάδα, μετά από την χθεσινή υπογραφή διμερούς διακρατικής συμφωνίας συνένωσης της θαλάσσιας περιοχής μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας κατά τα πρότυπα της ήδη υπάρχουσας συμφωνίας του εναέριου χώρου μεταξύ των FIR Αθηνών και Λευκωσίας. Η σημασία της εν λόγω συμφωνίας είναι σημαντική, αφού κάθε παραβίαση που σημειώνεται εντός του χώρου που προνοεί η συμφωνία, αποτελεί ουσιαστικά θέμα και των δύο χωρών.

Η συμφωνία αφορά στην Έρευνα και την Διάσωση, κάτι το οποίο αναμένεται να πυροδοτήσει, εάν και εφόσον υπάρξουν πραγματικά περιστατικά που να χρήζουν Έρευνας και Διάσωσης, εντάσεις με μια Τουρκία η οποία πέραν πάσης αμφιβολίας θα αμφισβητήσει αυτή την συμφωνία στέλνοντας τα δικά της εναέρια και πλωτά μέσα διάσωσης.

Παραταύτα, δημοσιογραφικοί κύκλοι οι οποίοι πρόσκεινται στο ελληνικό ΥΠΕΞ έκαναν λόγο για μια άτυπη επανενεργοποίηση του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου (ΕΑΧ) το οποίο είχε εφαρμοστεί μέχρι και το τέλος της δεκαετίας του 1990.

ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ “ΠΑΡΑΓΟΝΤΑ” ΙΣΡΑΗΛ

Με την εκπεφρασμένη επιθυμία του Προέδρου Αναστασιάδη να διευθετηθεί συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπεντζαμίν Νετανιάχου, αυτή φαίνεται πως θα πραγματοποιηθεί μέχρι το τέλος του χρόνου.

Αρχικά αναφέρθηκε ότι θα επισκέπτονταν επίσημα την Κυπριακή Δημοκρατία ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός, ωστόσο το βεβαρυμένο πρόγραμμα του κ. Νετανιάχου, αλλά και λόγοι ασφαλείας μάλλον θα αντιστρέψουν τα της επισκέψεως, με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να κατέρχεται για την συνάντηση στο Τελ Αβίβ.

ΘΕΤΙΚΑ ΤΑ ΠΡΟΜΗΝΥΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ ΣΤΗΝ ΑΟΖ

Παρά τις απανωτές απειλές που εξαπολύει η Άγκυρα κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας και τις αφόρητες πιέσεις που ασκεί ακόμα και σε άλλα κράτη, όπως στην Ιταλία χθες, να επέμβουν καταλυτικά σε ιδιωτικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Κυπριακή ΑΟΖ, ωστόσο τόσο η ENI/KOGAS, στην οποία έχει το ίδιο το Ιταλικό κράτος μετοχές, όσο και Αμερικανοϊσραηλινή Noble Energy που ήρθε στην Κύπρο τον προηγούμενο Σαββατοκύριακο προχωρούν ακάθεκτες στους ενεργειακούς τους σχεδιασμούς.

https://us.lrd.yahoo.com

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s