Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα: Ποιοι είναι οι 700.000 δικαιούχοι

Πιλοτική η εφαρμογή του μέτρου – Καθολική εφαρμογή από το 2016 – Δεν έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση!

Ως τη μεγαλύτερη κοινωνική μεταρρύθμιση χαρακτήρισε την εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, μιλώντας στο Ζάππειο κατά την παρουσίαση της πιλοτικής εφαρμογής του θεσμού, ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, παρουσία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλη Βενιζέλου.

Όπως τόνισε ο υπουργός Εργασίας, η κρίση φανέρωσε με τον πιο εμφανή τρόπο τις στρεβλώσεις, τα κενά και τις αντιφάσεις του συστήματος κοινωνικής προστασίας στην Ελλάδα. Πρόσθεσε ότι το σύστημα ήταν αναποτελεσματικό, ατελές και διάτρητο τόσο σε κοινωνικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο. Σε όλα αυτά, είπε, έρχεται να απαντήσει ο θεσμός του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

Τα βασικά χαρακτηριστικά

Σε πρώτη φάση δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος είναι άτομα και οικογένειες που διαμένουν στους δήμους πιλοτικής εφαρμογής του μέτρου τουλάχιστον για τα δυο τελευταία έτη. Οι δήμοι αυτοί είναι: Δράμας, Έδεσσας, Γρεβενών, Ιωαννίνων, Καρδίτσας, Λευκάδας, Μεσολογγίου, Χαλκίδας, Καλλιθέας, Τρίπολης, Σάμου, Σύρου και Μαλεβιζίου Κρήτης.

Σε περίπου 700.000 πολίτες θα μοιράζεται ως ένα 1 δισ. ετησίως με το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, στην πλήρη εφαρμογή του.

Η οικονομική κατάσταση των πιθανών δικαιούχων κρίνεται με βάση τα πραγματικά εισοδήματα σε πραγματικό χρόνο χωρίς τεκμαρτά και αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης.

Κινητή και ακίνητη περιουσία

Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας θα πρέπει να μην υπερβαίνει τις 90.000 ευρώ κατ’ άτομο. Το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά 15.000 ευρώ για κάθε επιπλέον προστατευόμενο ενήλικα και κατά 10.000 για κάθε προστατευόμενο ανήλικο (το ανώτερο όριο είναι 200.000 ευρώ). Η κινητή περιουσία (αυτοκίνητα, δίκυκλα) δεν πρέπει να υπερβαίνει σε αντικειμενική δαπάνη – στο σύνολό της- το ποσό των 6.000 ευρώ. Το συνολικό ύψος των καταθέσεων και η τρέχουσα αξία μετοχών και ομολόγων δεν πρέπει να υπερβαίνει το διπλάσιο του εισοδήματος που αναλογεί με βάση τη ρύθμιση.

Εισόδημα

Μεμονωμένα άτομα ή οικογένειες χωρίς άλλα εισοδήματα παίρνουν το σύνολο του ποσού (200 ευρώ τον μήνα για μεμονωμένο άτομα, 300 ευρώ για ζευγάρι, +50 ευρώ για κάθε ανήλικο τέκνο και +100 ευρώ για κάθε ενήλικο τέκνο).

Σε περίπτωση που υπάρχει μικρό εισόδημα λαμβάνεται υπόψη η διαφορά του «πραγματικού εισοδήματος» από το όριο που έχει τεθεί με την απόφαση. «Πραγματικό εισόδημα» θεωρείται το συνολικό καθαρό εισόδημα των τελευταίων 12 μηνών -μετά την αφαίρεση των φόρων, των εισφορών για κοινωνική ασφάλιση, της εισφοράς αλληλεγγύης του Ν.3986/11- συμπεριλαμβανομένου και του συνόλου των επιδομάτων και άλλων ενισχύσεων, καθώς και το εισόδημα που απαλλάσσεται από τον φόρο ή φορολογείται με ειδικό τρόπο. Στο συνολικό πραγματικό εισόδημα δεν περιλαμβάνεται: αντικειμενική δαπάνη και τεκμήρια διαβίωσης, το 20% από μισθωτές υπηρεσίες, εισόδημα με δελτίο παροχής υπηρεσιών ή εργόσημο, τα ποσά από πηγές κατάρτισης, η διατροφή που καταβάλλεται στο ανήλικο τέκνο καθώς και το εξωιδρυματικό επίδομα ή προνοιακά επιδόματα αναπηρίας.

Δίνεται επίσης σειρά ενισχύσεων σε υπηρεσίες/αγαθά και ενέργειες υποστήριξης των πλέον ασθενών πολιτών:

Κοινωνικές υπηρεσίες/αγαθά: επίδομα θέρμανσης, ένταξη στο κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο της ΔΕΗ, χορήγηση βιβλιαρίου ανασφάλιστου, ένταξη σε προγράμματα κοινωνικού παντοπωλείου κ.ά.

Ενταξη/επανένταξη στην εργασία: συμμετοχή σε προγράμματα νέων θέσεων εργασίας, κοινωφελούς εργασίας, επαγγελματικής κατάρτισης κ.α.

Σε όσους πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, το επίδομα θα διαμορφώνεται ως εξής:

• Αγαμος χωρίς παιδιά 200€ μηνιαίο, 2.400€ ετήσιο.
• Ζευγάρι χωρίς παιδιά 300€ μηνιαίο 3.600€ ετήσιο
• Ζευγάρι με 1 ανήλικο παιδί 350€ μηνιαίο 4.200€ ετήσιο
• Ζευγάρι με 2 ανήλικα παιδιά 400€ μηνιαίο 4.800€ ετήσιο
• Ζευγάρι με 3 ανήλικα παιδιά 450€ μηνιαίο 5.400€ ετήσιο
• Ζευγάρι με 4 ανήλικα παιδιά 500€ μηνιαίο 6.000€ ετήσιο
• Ζευγάρι με 1 ενήλικο παιδί 400€ μηνιαίο 4.800€ ετήσιο
• Ζευγάρι με 1 ανήλικο και 1 ενήλικο παιδί 450€ μηνιαίο 5.400€ ετήσιο
• Ζευγάρι με 2 ενήλικα παιδιά 500€ μηνιαίο 6.000€ ετήσιο
• Ζευγάρι με 2 ανήλικα και 1 ενήλικο παιδί 500€ μηνιαίο 6.000€ ετήσιο
• Μονογονεϊκή οικογένεια με 1 ανήλικο ή ενήλικο 300€ μηνιαίο 3.600€ ετήσιο
• Μονογονεϊκή οικογένεια με 2 ανήλικα παιδιά 350€ μηνιαίο 4.200€ ετήσιο
• Μονογονεϊκή οικογένεια με 1 ενήλικο παιδί 300€ μηνιαίο 3.600€ ετήσιο
• Μονογονεϊκή οικογένεια με 2 ενήλικα παιδιά 400€ μηνιαίο 4.800€ ετήσιο.

Πού θα βρουν τα λεφτά;

Ωστόσο, το κρίσιμο θέμα αφορά στηχρηματοδότηση. Κατά την πιλοτική εφαρμογή, θα δαπανηθούν μόλις 20 εκατομμύρια ευρώ καθώς ο αριθμός των δικαιούχων είναι εξαιρετικά περιορισμένος. Η καθολική εφαρμογή, προϋποθέτει πόρους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ οι οποίοι δεν είναι εξασφαλισμένοι.

Με την τρόικα έχει συμφωνηθεί ότι το μέτρο θα έχει μηδενικό αποτέλεσμα στον κρατικό προϋπολογισμό κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να μπει «μαχαίρι» σε άλλες κοινωνικές παροχές που δίνονται σήμερα με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το ΕΚΑΣ.

Σαμαράς: Κανένας σε ακραία φτώχεια

«Σήμερα εγκαινιάζουμε στην Ελλάδα ένα εργαλείο κοινωνικής πολιτικής για την προστασία των πιο αδύναμων για την καταπολέμηση της φτώχειας και για την επανένταξη όσων κινδυνεύουν να μείνουν στο περιθώριο» ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας στην εκδήλωση.

Αυτό έγινε εφικτό, είπε ο κ. Σαμαράς, «με τα πλεονάσματα που βγάζει η χώρα και μπορεί να καλύπτει με τις δικές της δυνάμεις τις κοινωνικές ανάγκες». Τόνισε, ακόμη, ότι η κυβέρνηση βάζει μπροστά πράγματα που ήταν αδιανόητα μέχρι πριν από λίγο, αν και θα έπρεπε να έχουν γίνει, καθώς και ότι οι μεταρρυθμίσεις καθιστούν τη χώρα πιο αποτελεσματική και πιο δίκαιη. «Η κοινωνική δικαιοσύνη ευνοεί την ανάπτυξη και στεριώνει τη δημοκρατία στη χώρα μας» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Η Ελλάδα αλλάζει σελίδα, οργανώνουμε τη χώρα μετά το μνημόνιο, ανέφερε στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Βαγγέλης Βενιζέλος.

Το εγγυημένο κοινωνικό εισόδημα θα αποδώσει σύντομα αποτελέσματα είπε ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε: «Αυτό όμως είναι το ελάχιστο, δεν αρκεί. Οι πολιτικές μας για τη βοήθεια στο σπίτι, για τους αστέγους, για τους ανέργους δίνουν το υπόστρωμα για να αποδώσει το εγγυημένο κοινωνικό εισόδημα. Η αλλαγή στο επίπεδο απασχόλησης επηρεάζει τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. Η εξέλιξη θα είναι γεωμετρική αρκεί να είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι να γυρίσουμε τη σελίδα».

Read more: http://www.newsbomb.gr/chrhma/story/506724/elahisto-eggyimeno-eisodima-poioi-einai-oi-700000-dikaioyhoi#ixzz3G6z4WQyC

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s