Οσα έγιναν την ημέρα που πέθανε ο Einstein (pics)

Ένας φωτογράφος ήταν εκεί και αποκαλύπτει, 60 χρόνια μετά

Στις 18 Απριλίου του 1955 η παγκόσμια κοινότητα πάγωσε μαθαίνοντας πως πέθανε ο κορυφαίος Φυσικός, που άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τη λειτουργία του κόσμου: ο Albert Einstein. Την ίδια στιγμή, από τα γραφεία του περιοδικού «Time», oπλισμένος με μια κάμερα και ένα μπουκάλι ουίσκι (για να κάνει τα στόματα να μιλούν πιο εύκολα), ο Ralph Morse έφευγε τρέχοντας για το Princeton, για το μοναδικό φωτορεπορτάζ όσων έγιναν εκείνα τα πρώτα 24ωρα.

Επιστρέφοντας με πολύτιμο υλικό στα χέρια του στα γραφεία της εφημερίδας, τον κάλεσε ο διευθυντής, για να του πει πως δυστυχώς δεν μπορούν να δημοσιεύσουν το υλικό: ο γιος του Einstein είχε ζητήσει να σεβαστούν τις ιδιωτικές τους στιγμές και το όνομα του πατέρα του. Δεκαετίες μετά, οι φωτογραφίες βγήκαν στο φως και ο ίδιος ο Morse αφηγήθηκε όσα έζησε την ημέρα που ο κόσμος έχασε όχι μόνο έναν κορυφαίο επιστήμονα, αλλά ένα σύμβολο, τον μοναδικό επιστήμονα που ανταγωνιζόταν σε αναγνωρισιμότητα και αίγλη τα μεγάλα αστέρια του Hollywood.

O Einstein πέθανε στο νοσοκοείο του Princeton. Εκεί έφτασε πρώτα ο Morse, για να αντικρίσει ορδές δημοσιογράφων και φωτογράφων. Έτσι, κατευθύνθηκε στο γραφείο του Einstein στο Ινστιτούτο Προηγμένων Σπουδών. Φτάνοντας, αρκούσε να κεράσει ουίσκι τον επιστάτη για να τον αφήσει να μπει στο γραφείο του κορυφαίου επιστήμονα! Οι φωτογραφίες από τα ανάστατο γραφείο δείχνουν ακριβώς πώς το άφησε, τον τρόπο που δούλευε και το αντικείμενο της τελευταίας του μελέτης.

Το ίδιο απόγευμα, το σώμα του Einstein μεταφέρθηκε από το νοσοκομείο στο γραφείο τελετών στο Princeton με ένα απολύτως απλό φέρετρο. Είχε γίνει ήδη νεκροψία και η σορός έμεινε στο γραφείο τελετών μόνο για μία ώρα. Φτάνοντας εκεί, ο Μοrse είδε δύο άντρες να μεταφέρουν το φέρετρο και έβγαλε αυτές τις μοναδικές φωτογραφίες. Έφυγε τρέχοντας για το κοιμητήριο. Άρχισε να αναζητά τον τάφο, ώσπου κάποιος εργάτης –με αντάλλαγμα λίγο ακόμα ουίσκι– τον ενημέρωσε πως ο Einstein επρόκειτο να αποτεφρωθεί μέσα στα επόμενα 25 λεπτά. Φτάνοντας, άκουσε τον στενό φίλο του Einstein, τον καθηγητή Οικονομικών Otton Nathan, να διαβάζει ένα απόσπασμα από έργο του Goethe λίγο πριν αποτεφρώσουν το σώμα του κορυφαίου επιστήμονα.

Ο γιος του Einstein, μια άγνωστη κυρία και η γραμματέας του Einstein και διαχειρίστρια θεμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, Helen Dukas

Ο Μοrse ήταν ο μοναδικός φωτογράφος σε ολόκληρο τον κόσμο που αποθανάτισε όσα έγιναν εκείνες τις ώρες. Κατόρθωσε όμως να φωτογραφήσει και τον Dr. Harvey στο νοσοκομείο, τον γιατρό που έκανε τη νεκροψία. Eίναι ο γιατρός που φέρεται να έβγαλε τον εγκέφαλο του Einstein 7,5 ώρες μετά τον θάνατό του, προκειμένου να εξεταστεί από επιστήμονες. Αφού έβγαλε τον εγκέφαλο, τον ζύγισε και στη συνέχεια τον έκοψε σε πολλά μικρά κομμάτια. Επίσης, του αφαίρεσε τα μάτια και τα έδωσε στον οφθαλμίατρο του Einstein.
http://www.e-daily.gr/repository/2014/ainstain_kideia_5.jpg.
Φίλοι και συγγενείς ακολουθούν τη σορό του Einstein

Otton Nathan, στενός φίλος, καθηγητής Οικονομικών στο Princeton και διαχειριστής της περιουσίας του Einstein

Στο σπίτι του Einstein, αμέσως μετά την κηδεία

Ο γιατρός που αφαίρεσε τον εγκέφαλο και τα μάτια του Einstein

Περισσότερα: Οσα έγιναν την ημέρα που πέθανε ο Einstein (pics) | E-Radio.gr Daily

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s