Φιλορώσοι και Ουκρανοί υπέγραψαν μνημόνιο ειρήνης

Εκπρόσωποι της ουκρανικής πλευράς και των φιλορώσων αυτονομιστών συμφώνησαν τις πρώτες πρωινές ώρες του Σάββατου σε κατάπαυση του πυρός, καθώς και στη δημιουργία μιας αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης πλάτους τουλάχιστον 30 χιλιομέτρων.

«Έχουμε υπογράψει ένα μνημόνιο», δήλωσε προς τους απεσταλμένους του Τύπου στο Κίεβο, ο πρώην πρόεδρος της Ουκρανίας Λεονίντ Κούτσμα.

Η συμφωνία (που κλείστηκε μετά από επτά ώρες διαπραγματεύσεων στο Μινσκ) προβλέπει εννέα σημεία, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται η παύση της χρήσης των όπλων και η απόσυρση του βαρέως πυροβολικού σε απόσταση 15 χιλιομέτρων εκατέρωθεν, είπε ο Κούτσμα.

«Αυτή είναι μια ευκαιρία για να δημιουργήσουμε μια ζώνη κατάπαυσης του πυρός πλάτους τουλάχιστον 30 χιλιομέτρων», πρόσθεσε ο πρώην πρόεδρος της Ουκρανίας.

Οι δυο εμπόλεμες παρατάξεις συμφώνησαν να μην χρησιμοποιούν βαρέα όπλα σε κατοικημένες περιοχές ενώ απαγορεύουν στα μαχητικά αεροσκάφη και στα μη επανδρωμένα αεροσκάφη να πετούν πάνω από τη ζώνη ασφαλείας που θα πρέπει να παρακολουθείται από τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, πρόσθεσε ακόμη ο Λεονίντ Κούτσμα.

Σύμφωνα με το έγγραφο της συμφωνίας «όλες οι ένοπλες ομάδες, ο στρατιωτικός εξοπλισμός, οι στρατιώτες και οι μισθοφόροι» δεν θα εισέρχονται στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη.

«Θα πρέπει να δημιουργηθεί μια ζώνη πλήρους ασφάλειας», δήλωσε ο Ιγκόρ Πλοτνίτσκι από την πλευρά των αυτονομιστών που εκπροσωπούν την αποκαλούμενη «Λαϊκή Δημοκρατία του Λουγκάνσκ», προσθέτοντας ότι η κατάσταση στο Λουγκάνσκ και στο Ντόνετσκ περιοχές που ελέγχονται από τους αυτονομιστές δεν συζητήθηκε.

Read more: http://www.newsbomb.gr/diethnh/story/497063/filorosoi-kai-oykranoi-ypegrapsan-mnimonio-eirinis#ixzz3DpNyBPSW

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s